Kto nie powinien jeść awokado? Co jeszcze warto wiedzieć?
Awokado to owoc, który jest bardzo kaloryczny z powodu dużej zawartości tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Awokado może mieć kształt kulisty i bardziej drobny oraz jajowaty dodatkowo zawiera jedno nasiono, które należy usunąć przed spożyciem. W dalszej części dowiesz się, dlaczego nie jeść awokado oraz czemu jest szkodliwe dla środowiska. Owoc uprawiany jest w strefie tropikalnej. Awokado można przygotować na słono lub na słodko. Owoc świetnie sprawdzi się jako baza do przygotowania pysznych past kanapkowych - najbardziej znana jest pasta guacamole, którą przygotowuje się z dodatkiem soku z cytryny. Awokado możemy połączyć również z pomidorami suszonymi pokrojonymi w drobną kostkę i wykorzystać jako pasta do smarowania pieczywa lub jako dodatek do tortilli. W połączeniu z twarogiem awokado stworzy smaczną pastę, która bogata będzie w białko pochodzenia zwierzęcego. Z dodatkiem awokado przygotujesz również sałatki, koktajle, smoothie lub pyszne desery. Pyszne wegańskie desery na bazie awokado to doskonały pomysł na dodatek do kawy i herbaty. Na bazie owocu możesz przygotować brownie. Ciasto przygotowane z awokado jest dobre do spożycia po ostudzeniu.
A więc kto nie powinien jeść awokado? Awokado jest bardzo wartościowym owocem, jednak nie wszyscy powinni go spożywać. Przeciwwskazaniem do spożywania awokado może okazać się:
- uczulenie na lateks, ponieważ awokado posiada alergen o podobnej strukturze i nastąpi alergia krzyżowa;
- problemy żołądkowe (jeśli odczuwasz nudności po spożywaniu awokado, ogranicz jego ilość lub całkowicie je wyeliminuj z diety);
- przyjmowanie doustnych leków przeciwzakrzepowych (awokado może mniejsza działanie leku najprawdopodobniej poprzez obecność w nim witaminy K).
Używanie awokado do przygotowania potraw znacząco podnosi ich wartość odżywczą. Awokado jest bowiem owocem, który dostarczy do naszego organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, kwas pantotenowy, magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, beta-karoten, antyoksydanty, błonnik pokarmowy, fitosterole, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Zdrowe awokado jest owocem dość kalorycznym, ale kalorie w nim zawarte są „bardzo wartościowe”, ponieważ dostarczają dużą ilość składników odżywczych. Obecność witaminy A, C oraz E wpływa na zmniejszenie produkcji wolnych rodników - to z kolei przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.
Podsumowując: wiesz już, na co pomaga awokado oraz kiedy nie jeść tego owocu. Warto wiedzieć, że uprawa awokado zużywa bardzo dużo wody w porównaniu z uprawą innych warzyw oraz owoców. W artykule podpowiadamy, jak można wykorzystać awokado w kuchni. Na stronie natomiast znajdziesz sprawdzone przepisy na potrawy z wysokokalorycznym owocem. Awokado świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, jednak warto spożywać jego niewielkie ilości.