Kto nie powinien jeść arbuza? Co jeszcze warto wiedzieć?
Arbuz to niezwykle soczysty i słoneczny owoc, którym możemy cieszyć się w okresie letnim. Sezon na niego jest stosunkowo krótki, dlatego warto wykorzystać go w całości. Kaloryczność arbuza wcale nie jest wysoka, ponieważ składa się ona głównie z wody, dlatego warto spożywać go, wtedy gdy dokuczają nam upały, przyczynił się on do prawidłowego nawodnienia naszego organizmu. Wcześniej oczywiście warto poznać jego właściwości i przeciwskazania. Te drugie są niezwykle ważne i każdy powinien wiedzieć, kto nie powinien jeść arbuza. Do takich osób na pewno należą osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli jeśli osoba jest chora na cukrzycę, nie powinna włączyć go do swojej diety. W przypadku występowania insulinooporności arbuz może znaleźć się na diecie jednak z pewnymi ograniczeniami, ponieważ indeks glikemiczny tego owocu wynosi, aż 83.
Oznacza to, że arbuz może znaleźć się w diecie takich osób, ale w niewielkich ilościach i co najważniejsze w dobrze zbilansowanym posiłku. Na jedzenie arbuza powinna uważać także kobieta w ciąży. Skoro znamy już właściwości, ale warto dowiedzieć się, gdzie możemy go wykorzystać, jedną z najlepszych możliwości są koktajle i sałatki.
Możesz je wkomponować w prosty sposób, jednym z nich jest smoothie owocowe. Będzie to doskonały pomysł na zamknięcie wielu cennych witamin i składników mineralnych w butelce, którą możesz zabrać wszędzie.
Domowe koktajle to dobry pomysł na lunch, drugie śniadanie, a nawet fit na śniadanie.
Sam decydujesz o tym co znajdzie się w środku. Zadbaj, aby smoothie było zdrowe i smaczne. Takie dietetyczne smoothie jest szybkie w przygotowaniu i pyszne.
Koktajl dostarczy Ci sporej ilości witamin i błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na smoothie owocowe, do jego przygotowania wybrałam takie składniki jak: banany, truskawki, grejpfrut, nasiona chia i napój roślinny.
Wszystkie owoce i warzywa będą dobre, dlatego możesz je wykorzystać.
Komponując zielone koktajle, warto łączyć kremowe owoce np. awokado, banan lub mango, słodkie owoce takie jak: jabłka, gruszki, pomarańcze z odrobiną zielonych liści. Świetnie sprawdzają się szpinak czy jarmuż, warto dodać natkę pietruszki, która dostarcza więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Dodatkowo woda, mleko lub napoje roślinne.
Jeśli wybierzesz mleko krowie lub napój roślinny, Twój koktajl będzie bardziej treściwy i da poczucie sytości na długie godziny.
Każdy z tych składników dostarcza witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, wapń czy żelazo. Przez dodatek awokado nasz koktajl jest bogaty w tłuszcze roślinne, korzystnie wpływające na nasz organizm.
Wszystkie pozostałe składniki charakteryzują się niskim lub średnim indeksem glikemicznym, co oznacza, że będzie to dobra propozycja posiłku dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporność lub cukrzyca.