Kiedy zakwas jest zepsuty? Co jeszcze warto wiedzieć?
Przygotowanie domowego zakwasu jest niezwykle proste. Jednak wiele osób może obawiać się o bezpieczeństwo domowego zakwasu. Jak sprawdzić, kiedy zakwas jest zepsuty? Oto najlepszy sposób:
- Sprawdź zapach. Jak powinien pachnieć zakwas? Dobry zakwas ma delikatny zapach mąki i drożdży. Jeśli zauważysz octowy zapach, to wciąż możesz wykorzystać swój zakwas, zwykle po prostu potrzebuje on nieco więcej mąki. Problem pojawia się, gdy zapach staje się bardzo nieprzyjemny, nieco rybi. Wtedy należy go wyrzucić. Zapach zepsutego zakwasu może się różnić w zależności od wybranej mąki, jednak gdy jest on przykry i bardzo mocny, na pewno świadczy o zepsuciu.
- Zaobserwuj, czy nie pojawia się pleśń. Jeśli znajdziesz, choć niewielkie jej ilości, koniecznie pozbądź się zakwasu. Nie zdejmuj łyżką pleśni, jeśli pojawiła się na wierzchu, to znak, że cały zakwas jest zepsuty.
Zepsuty zakwas na chleb zwykle można zaobserwować gołym okiem. Jak wygląda zepsuty zakwas? Jest po prostu spleśniały, to znaczy pojawiają się na nim plamki pleśni. W dodatku w większości przypadków również śmierdzi. Ciężko więc nie zauważyć, że coś jest z nim nie w porządku. Pamiętaj jednak, że jeśli nie masz całkowitej pewności czy produkt jest zepsuty, ale masz pewne obawy, to lepiej jest go wyrzucić. Czasami pleśń nie jest widoczna, innym razem rozwijają się w nim inne drobnoustroje. Dbanie o bezpieczeństwo żywności jest niezwykle ważne. Choć może się wydawać, że odrobina pleśni nie jest groźna dla organizmu, to jest wręcz odwrotnie. Toksyny wytwarzane przez grzyby są akumulowane w organizmie, a ich duża ilość może prowadzić do wielu chorób, w tym również nowotworów.
Zakwas wynaleziono w Egipcie ok. 2000 roku p.n.e. Powstaje on z mieszanki mąki z wodą oraz potrzebuje do swojego rozwoju dużo ciepła. Z Egiptu sztuka wypieku chleba dotarła do Grecji. Pierwszy zapis w tej sprawie opowiada o zmielonej pszenicy pomieszanej z sokiem z winogron wystawionej na słońce. Najpopularniejsze rodzaje zakwasu to:
- zakwas żytni,
- zakwas pszenny.
To właśnie z nich korzysta się najczęściej podczas wypieku domowego pieczywa. Zakwas ma właściwości spulchniające ciasto, nadaje mu konsystencję spójną oraz ma właściwości zdrowotne - zawiera witaminy z grupy B, naturalne drożdże. To one powodują, że chleby po przekrojeniu mają dziurki w miękiszu. Kwas mlekowy reguluje ph zawartości jelitowej i wpływa na prawidłowe trawienie.
Zakwas to kultury bakterii, działające jak naturalne drożdże, które pochodzą z mąki i powietrza. Dzieli się on na kilka rodzajów w zależności od wykorzystania, stąd wyróżnia się różne zakwasy. Zakwasy stosuje się nie tylko do produkcji chleba. Sprawdzają się one również w wyrobach np. mleczarskich. Jednak w domu zwykle sięga się po te, potrzebne do wypieku. Do powstania zakwasu wymagane są tylko: mąka, woda i czas. Mieszając mąkę z wodą i dając jej przez kilka dni sfermentować, uzyskamy kwaskowatą mieszankę, która sprawi, że chleb będzie rósł i uzyska typowy, nieco kwaskowy smak. Chleb przygotowywany na zakwasie jest zdrowszy od tego tworzonego na drożdżach, dlatego powinien stanowić bazę zdrowej diety. Warto przygotowywać go samodzielnie w domu. Jeśli nie wiesz jak, skorzystaj z propozycji zgromadzonych w tym wpisie.