Kiedy awokado jest zepsute? Co jeszcze warto wiedzieć?
Połączenie jajek i awokado to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Awokado w ostatnim czasie zyskało na popularności w naszym kraju i bardzo chętnie po nie sięgamy. Najczęściej przygotowuje się z niego propozycje śniadaniowe. Bardzo znane jest zapiekane awokado z jajkiem, guacamole jako dip do wielu potraw lub przekąsek, powstało także wiele past z wykorzystaniem awokado.
Jednak warto wiedzieć, jak wygląda zepsute awokado i kiedy awokado jest zepsute.
Pierwszą oznaką zepsutego awokado jest ciemna otoczka przy szypułce, kolejną oznaką zepsutego awokado jest także ciemna, gąbczasta, skórka.
Nieprzyjemny zapach i ciemne awokado również może wskazywać też na jego zepsucie.
Jeśli już upewnisz się, że Twoje awokado jest dobre, to wykorzystaj je do posiłków i poznaj
mój przepis na kanapkę z awokado i jajkiem. Będzie to idealny pomysł na smaczne, zdrowe śniadanie w fit wydaniu.
Jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Awokado natomiast jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, z bardzo dobrym stosunkiem kwasów omega 3 do omega 6. Kwasy te są niezwykle korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Zatem, jak przygotować kanapki z awokado?
Zacznij od ugotowania jajek, powinny być ugotowane na półmiękko w lekko osolonej wodzie.
Awokado obierz ze skóry, przekrój na pół i usuń pestkę.
Pieczywo wyłóż rukolą, możesz ją zastąpić innym rodzajem sałaty, może to być rukola lub mix sałata. Każdy rodzaj będzie dobry.
Następnie połóż plastry awokado i skropl odrobiną soku z cytryny, posyp posiekaną kolendrą.
Jeśli nie używasz całego awokado na jeden raz, obficie skropl je sokiem z cytryny i włóż do lodówki, dzięki temu nie dojdzie tak szybko do procesu utleniania, kolokwialnie mówiąc, nie zacznie tak szybko czernieć. Na awokado ułóż jajka pokrojone w ćwiartki, dopraw do smaku. Najlepiej sprawdza się tutaj prostota, czyli sól i pieprz. Zadbaj, aby Twoje kanapki zawsze były różnorodne i kolorowe.
Na końcu dodaj plastry pomidora, sam widzisz, jaki to prosty przepis.
W krótkim czasie przygotujesz pyszne i pożywne śniadanie, która doda energię i zapewni sytość na długie godziny. Skoro już wiesz, po czym rozpoznać, że awokado się zepsuło albo ma ono dziwny wygląd i jest ciemne w środku, koniecznie uważaj i nie spożywaj takiego.
Śniadanie w takiej formie będzie dobre dla każdego. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!