Kiedy awokado jest dojrzałe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Awokado to owoc, który coraz częściej gości w codziennej diecie. Jest smaczne, ale również bardzo odżywcze. Dzięki temu doskonale sprawdzi się zwłaszcza w codziennej diecie. Wiele osób zastanawia się jednak jakie kupić i jak sprawdzić, czy owoc jest już dobry do spożycia.
Kiedy awokado jest dojrzałe? Dojrzałość tego owocu możesz sprawdzić na kilka sposobów, bez konieczności przekrawania owocu. Oto, po czym poznać, czy Twoje awokado jest dojrzałe:
- kolor - dojrzałe awokado zwykle ma ciemniejszą skórkę - mocno zieloną lub fioletową w zależności od odmiany.
- miękkość - delikatnie ściśnij owoc, jeśli awokado jest miękkie, to zapewne jest to dojrzały owoc.
- końcówka owocu - gdy można ją usunąć bez problemu, a pod spodem widzimy kolor żółty, oznacza to, że awokado jest w pełni dojrzałe. Kolor jasnozielony to znak, że owoc jest niedojrzały. Z kolei barwa wpadająca w brąz świadczy o przejrzeniu.
Teraz gdy już wiesz, na co zwrócić uwagę w sklepie i jak poznać dobre awokado, możesz sięgać po te owoce dużo częściej. Najlepsze awokado to, które jest odpowiednio dojrzałe, ma wtedy lekki, maślany smak. Gdy wiesz, jak wygląda, wiesz też jak sprawdzić, czy owoc, który planujesz kupić, jest tym odpowiednim. Awokado musi mieć odpowiedni kolor, nie tylko wewnątrz, ale również na zewnątrz. Jaki kolor jest najlepszy? Ten najbardziej intensywny. Ciemna skórka gwarantuje miękkość.
Awokado, zwane także smaczliwką wdzięczną, to jeden z bardziej kalorycznych owoców – 100 g produktu zawiera aż 160 kcal. Awokado jest owocem dość egzotycznym, jednak warto włączyć go do swojego menu. To dlatego, że jest niezwykle zdrowe. Awokado jest bogatym źródłem wielu witamin. Zawiera witaminę A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina). Ponadto owoc zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy. Awokado to owoc, który można zjadać zarówno na zimno, jak i po obróbce termicznej. Jednak najpopularniejsza wersja to ta "na zimno", jest nie tylko prosty, ale pozwala na użycie awokado na szybko. Awokado to produkt o szerokim zastosowaniu kuchennym. Awokado może mieć kształt kulisty i bardziej drobny oraz jajowaty. Awokado zawiera jedno nasiono. Przed spożyciem należy wyjąć pestkę z owocu. Dojrzały miąższ awokado charakteryzuje się kremowym kolorem.
Wiele osób obawia się kupna awokado, ze względu na jego smak. Krąży wiele plotek na temat tego jak określić jego aromat. A więc jak smakuje awokado? To owoc o bardzo delikatnym, nieco tłustym smaku. Smak awokado raczej ciężko określić. Bez przypraw ma zwykle mało wyrazu. Dlatego niezwykle ważne jest jego odpowiednie przyprawienie. Bez tego pasta będzie mdła i nijaka. Niezwykle ważne jest również prawidłowe wybranie owocu jeszcze w sklepie. Nie warto kupować owoców zbyt twardych. Delikatnie przyciśnij skórkę palcami – dojrzałe awokado jest miękkie i sprężyste, a po dotknięciu skórka powinna powrócić do pierwotnego kształtu. Twarde awokado będzie twarde i wpłynie negatywnie na smak pasty, dlatego wybieraj tylko te miękkie.