Jakie wino wybrać do krewetek? Co jeszcze warto wiedzieć?
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza, które większość z nas próbowała i z pewnością polubiła ich smak. Dlatego, jeśli już wiesz, jak przygotować krewetki w swoim domu, koniecznie dowiedz się jakie wino wybrać do krewetek?
Idealnie tutaj sprawdzi się podobne do tego, które wybieramy do ryb, czyli delikatne, lekkie, białe wino typu Pinot Grigio czy Sancerre. Będzie to idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny, ale jeśli planujesz romantyczny obiad lub kolację ze swoim partnerem, ta opcja będzie również odpowiednia. Skoro już wiesz jakie wino do krewetek będzie najlepsze, koniecznie poznaj mój przepis na krewetki w tempurze.
Kuchnia tajska jest coraz bardziej popularna w naszym kraju i nie ma się co dziwić, serwowane potrawy nie dosyć, że są pyszne, dodatkowo pięknie prezentują się na talerzu.
Do takich dań należy krewetka w tempurze.
Dzisiaj pokażę Ci jak przygotować krewetki w tempurze w swoim domu. Dzięki czemu będziesz mieć idealną bazę do dania głównego, ponieważ krewetki możesz dodać do sałatki, dzięki czemu będzie ona bardziej treściwa i bogata w białko, które odpowiada za uczucie sytości.
Do przygotowania dzisiejszego dania oprócz krewetek potrzebujesz tylko jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wodę – najlepiej, jeśli będzie to woda gazowana dodatkowo najlepiej ją schłodzić oraz olej, ja wykorzystałam olej rzepakowy, śmiało możesz jednak postawić na olej kokosowy.
W moim przepisie użyłam mąki, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Zatem, jak zrobić krewetki w tempurze?
W pierwszej kolejności dokładnie obierz krewetki z pancerzy i oczyść. Następnie zimną wodę wlej do miski, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszaj.
Wbij jajko i wsyp szczyptę soli. Połącz składniki za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Zamocz krewetki w cieście i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Gdy ciasto się zarumieni, wyciągnij je z oleju, krewetki będą już dobre. Pamiętaj, aby nie wrzucać na raz wszystkich krewetek, ponieważ się skleją. Sam widzisz, jak prosty jest przepis na krewetki w tempurze. Przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie są smaczne. Skoro już wiesz, jakie wybrać wino, czy białe, czy czerwone przygotuj pyszną kolację. Białe wino idealnie pasuje do makaronu z krewetkami, pyszne będą też duszone na patelni.