Jakie wino do sushi? Co jeszcze warto wiedzieć?
Sushi to pyszne danie, które wywodzi się z kuchni japońskiej. Sushi cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. Stanowi ono doskonałą propozycję na obiad lub romantyczną kolację dla dwojga. W dalszej części dowiesz się jakie wino wybrać do sushi - białe czy czerwone. Wybór odpowiedniego trunku może okazać się dość trudny, ponieważ nie ma uniwersalnego wina pasującego do sushi. Jednak warto poeksperymentować ze smakami i przełamać smak delikatnego sushi smacznym winem.
A więc jakie wino do sushi wybrać? Sushi najczęściej przygotowywane jest z dodatkiem ryby, dlatego najlepiej pasuje białe wino wytrawne, które podkreśli smak potrawy. Sushi jest daniem dość złożonym, ponieważ może składać się z wielu różnych produktów, dlatego dobrze wybrać wino jednoszczepowe - świetnie sprawdzi się tu wino Pinot Grigio, które jest kwaśne, aromatyczne i posiada delikatną nutę słodyczy. Świetnie sprawdzi się również wino Riesling, które posiada cytrusowy posmak oraz odrobinę słodyczy.
Do sushi z tłustymi produktami (np. tuńczykiem, majonezem czy awokado) warto podać wino Furmint, które posiada odpowiednią kwasowość oraz strukturę do przełamania wrażenia tłustości.
Do sushi warto podać również wina musujące, które wspomagają procesy trawienia (jest to szczególnie ważne podczas spożywania surowej ryby). Warto wybrać Prosecco lub Sauvignon Blanc, które posiadają cytrusową nutę (stanowi ona doskonałą przeciwwagę dla ryżu obecnego w sushi). Do wina musującego warto podać sushi z serkiem Philadelphia, tuńczykiem czy z rybą maślaną.
Jeśli jesteś zwolennikiem czerwonego wina, również możesz podać je jako dodatek do sushi. Lekkie czerwone wino doskonale smakuje z dodatkiem sushi, do którego przygotowania wykorzystano marynowaną wołowinę, wędzoną kaszkę lub łososia. Jeśli spożywasz wino do sushi, ogranicz spożywanie wasabi, ponieważ zbyt pikantny posiłek może zdominować smak wina.
Prosecco to wino musujące o barwie białej lub różowej, produkowane w regionach Wenecji we Włoszech, w ostatnich latach prosecco mocno zyskało na popularności. Wino musujące produkuje się z winogron szczepu glera. Prosecco w odróżnieniu od szampana jest produkowane poprzez fermentację w metalowych kadziach, do których dodaje się dwutlenek węgla. Prosecco butelkuje się już gotowe, nie musi ono dojrzewać w butelkach tak jak tradycyjny szampan. Wino możemy podzielić na cztery kategorie pod względem zawartości cukru do niego dodanego: brut, extra dry, dry, semi-sec. Z czego brut jest winem najbardziej wytrawnym a semi-sec najbardziej słodkim.
Podsumowując: wiesz już jaki alkohol wybrać do domowego sushi. Wybór jest naprawdę duży, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Najlepsze wino idealnie pasujące do sushi nie powinno być zbyt mocne, aby nie zdominować całej potrawy. Smaczne sushi świetnie sprawdzi się jako romantyczna kolacja dla dwojga. Dodatkowo sushi z dodatkiem wina jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.