Jakie wino do sushi?

Sushi najczęściej przygotowywane jest z dodatkiem ryby, dlatego warto podać je z dodatkiem białego wina wytrawnego, które podkreśli smak potrawy. Świetnie sprawdzi się tu wino Pinot Grigio, które jest kwaśne, aromatyczne i posiada delikatną nutę słodyczy. Świetnie sprawdzi się również wino Riesling, które posiada cytrusowy posmak oraz odrobinę słodyczy.
Do sushi z tłustymi produktami (np. tuńczykiem, majonezem czy awokado) warto podać wino Furmint, które posiada odpowiednią kwasowość oraz strukturę do przełamania wrażenia tłustości.
Do sushi warto podać również wina musujące, które wspomagają procesy trawienia (jest to szczególnie ważne podczas spożywania surowej ryby). Warto wybrać Prosecco lub Sauvignon Blanc, które posiadają cytrusową nutę (stanowi ona doskonałą przeciwwagę dla ryżu obecnego w sushi).
Jeśli jesteś zwolennikiem czerwonego wina, również możesz podać je jako dodatek do sushi. Lekkie czerwone wino doskonale smakuje z dodatkiem sushi, do którego przygotowania wykorzystano marynowaną wołowinę, wędzoną kaszkę lub łososia.