Jakie wino do ryby? Co jeszcze warto wiedzieć?
"Wino białe czy czerwone?" - to jedno z najbardziej popularnych pytań. Dobór wina do posiłku nie jest najprostszą umiejętnością. Zwykle wszystkie dania mają przypisane najlepsze wino, więc wybiera się je zgodnie z wytycznymi. Jednak wciąż dla wielu stanowi to spory problem. Wino to niezwykle popularny trunek. Bardzo często jest elementem świętowania uroczystości.
Wino, tak jak inne trunki dobiera się raczej do tego co jest serwowane na stole. Jeśli chodzi o ryby, to zwykle przy wyborze odpowiedniego wina należy się kierować ich lekkością, smakiem, czy metodą obróbki. Często mówi się, że wina świetnie komponują się z rybami. Jednak nie wszystkie gatunki będą pasować do wszystkich ryb. A więc jakie wino do ryby wybrać?
- ryby tłuste - białe, ciężkie wino wytrawne;
- tuńczyk - wino czerwone;
- grillowane ryby np do pstrąga - wino różowe wytrawne lub białe;
- ryby delikatne np. do dorsza - lekkie, rześkie białe wino wytrawne lub półwytrawne;
- do łososia - białe lub różowe wino musujące wytrawne;
- owoce morza - wino białe wytrawne lub półwytrawne.
Najprostsza zasada brzmi, że do ryb tłustych i pełnych smaku odpowiednie będzie ciężkie, białe wino, które leżakowało w beczkach np. biały Burgund, natomiast do delikatnych ryb duszonych lub gotowanych dużo lepiej sprawdzi się białe, lżejsze wino półwytrawne.
Do ryb gotowanych, takich jak karp, szczupak, okoń, pstrąg, podajemy białe wina markowe, na przykład rieslingi i białe wina burgundzkie. Jeśli jest pieczona i z dodatkiem masła, pasują do niej wina obłe i krągłe, jak chardonnay.
Należy jednak uważać, dobierając czerwone wino do ryby. W przypadku wysoko garbnikowych odmian wina, połączenie ich z rybami może psuć całą kompozycję smakową. Dzieje się tak, gdyż garbniki łączą się na podniebieniu z rybimi olejkami i tworzą związki o nieprzyjemnym, metalicznym posmaku. Dlatego, jeśli sięgasz po czerwone wina, niech nie będą to bardzo mocne odmiany. Wino czerwone jednak nie pasuje do większości ryb i warto o tym pamiętać. Istnieje tylko kilka gatunków, które będą dobrze z nim smakować. Idealnie sprawdzi się - tuńczyk, rekin, w niektórych przypadkach również łosoś.
W przypadku białych win należy sięgać raczej po te delikatne. Mocno kwieciste i aromatyczne mogą przyćmić smak ryby i nie będą się z nią odpowiednio komponować. Topowym wyborem będą trunki lekko kwaśne i cytrusowe. Muszą być schłodzone do temperatury około 8-12 C., by oddały cały swój aromat. Do ryby skropionej cytryną najlepiej wpasuje się wino kwasowe.
Teraz gdy już wiesz jakie wino pasuje do ryby, możesz przygotowywać uroczyste kolacje na bazie tego mięso i doskonale poradzisz sobie z doborem odpowiedniego trunku. Warto pamiętać, że zwykle do ryb najlepiej sprawdza się wino białe. Ważne jednak by było smaczne i niezbyt kwaśne. Niezwykle ważne jest również obróbka termiczna. Dobre wino do ryby smażonej, nie sprawdzi się już do tej pieczonej. Warto jednak eksperymentować, gdyż w kuchni jest to najlepszy sposób na odkrycie ciekawych połączeń smakowych, które mogą stać się ulubionymi.