Jakie wino do kaczki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jakie wino do kaczki? Wybór odpowiedniego wina do posiłku na pewno nie jest prosty. Należy trunkiem podkreślić nuty smakowe dania - w tym przypadku kaczego mięsa. To jakie wybrać najlepiej?
- Lekkie, wytrawne wino czerwone;
- Białe wytrawne wino,
- Białe półsłodkie wino,
- Wina ziołowe.
Wiele osób zastanawia się jakie wino pasuje do kaczki. Zwykle do dań na bazie drobiu poleca się raczej wina białe. Jednak w przypadku mięsa z kaczki jest trochę inaczej. Drób zwykle jest bowiem lekki i delikatny. Goszczące na stołach często kurczaki i indyki nie mają tak intensywnego smaku, jak kaczka, która raczej kojarzy się z aromatyczną dziczyzną. W dodatku mięso kaczki jest naprawdę tłuste, przez co lekkie trunki mogą nie komponować się z nią zbyt dobrze. Nie dziwi więc fakt, że wiele osób proponuje do kaczki wino czerwone - zwykle zarezerwowane dla mięs czerwonych i o wyrazistych smakach. Można jednak postawić również na białe.
"Białe czy czerwone" - to pytanie, które często zadają sobie osoby, które szukają idealnego trunku do obiadu. W tym wypadku ciężki jest wskazać najlepsze. Wszystko zależy od tego jak zaserwujemy kaczkę. Do kaczki z jabłkami wielu znawców win sugeruje podanie orzeźwiającego owocowego trunku. Podobnie, gdy wykorzystujemy do jej przygotowania inne owoce np. cytrusy. W ich przypadku możesz też sięgnąć po nieco ziołowe trunki. Do pieczonej piersi z kaczki sprawdzi się za to wyrazisty trunek. Tutaj możesz sięgnąć w zależności od preferencji zarówno po białe, jak i czerwone wina. Ważne, by były one wytrawne. Biorąc pod uwagę złożoność specyfiki kaczki do dań z jej udziałem, można serwować wiele odmian wina w różnych odsłonach. W przypadku białych win warto zastanowić się nad winami ze szczepów takich jak: Riesling, Gewürztraminer lub Catarratto. To właśnie te wina spełnią wszelkie warunki ku temu, by serwowany w ich towarzystwie drób prezentował się pod kątem smaku maksymalnie okazale. Mięso z kaczki domaga się, aby były to najszlachetniejsze odmiany winorośli. Przez to, że jest to mięso z większą zawartością tłuszczu, potrafi wydobyć z przypraw i dodatków używanych do jej przyrządzenia to, co najlepsze.
Kaczka to mięso, bez której ciężko wyobrazić sobie kuchnię polską, jednak obecnie gości na stołach niezbyt często. Gdy już się pojawia na talerzach, to zwykle w wersji smażonej lub pieczonej. Mięso z kaczki kojarzone jest z produktem ekskluzywnym. Ma ono swój niepowtarzalny aromat, który jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych, jeśli chodzi o drób. Kaczkę można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Zwykle podaje się ją z sosami lub owocami. Doskonale sprawdza się zwłaszcza z dodatkiem jabłek, ale również pomarańczy, czy innych cytrusów. Warto sięgnąć również po smażoną pierś z kaczki w towarzystwie warzyw, czy orientalnego sosu. Kacze mięso to dobre źródło białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B, jednak zawiera duże ilości cholesterolu. Porcja 100 g mięsa z kaczki ze skórą to 202 kcal, natomiast to samo mięso bez skóry to jedynie 132 kcal. Kaczka może gościć w menu, jednak niezbyt często. To mięso o naprawdę sporej ilości tłuszczu.