Jakie wino do grzańca? Co jeszcze warto wiedzieć?
Grzaniec to rozgrzewający napój alkoholowy, który przygotowywany jest na bazie wina czerwonego lub białego z dodatkiem przypraw korzennych. Czasem zamiast wina do przygotowania grzańca wykorzystuje się cydr. W dalszej części dowiesz się, jakie wybrać wino do przygotowania grzańca w domu. Przepis na grzańca domowego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Dobre grzane wino często przygotowywane jest najczęściej w sezonie zimowym, ponieważ jest bardzo rozgrzewające dzięki zawartości przypraw korzennych.
A jakie dodatki oraz przyprawy do grzańca wykorzystać? Do przygotowania grzańca możesz wykorzystać kilka składników, które wpłyną na właściwości wina grzanego:
- miód, który wspomaga system odpornościowy oraz wpływa na metabolizm organizmu;
- imbir, który wpływa na poprawę krążenia krwi;
- cynamon, który wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz zapobiega nudnościom;
- goździki, które wpływają na łagodzenie zmęczenia oraz wykazują działanie przeciwgrzybicze, oraz antybakteryjne.
- pomarańcze, jabłka, suszone śliwki czy rodzinki, które wzbogacają smak wina grzanego.
A jak zrobić wino grzane? Na początek przygotuj wino, cynamon, imbir, goździki oraz kardamon. Do wina możesz wykorzystać również inne dodatki, wedle swoich upodobań. Następnie wino wlej do garnka i dodaj do niego dodatki (ich ilość dostosuj do swoich upodobań). Całość podgrzej na wolnym ogniu, do momentu aż wino zacznie parować. Ciepłe wino grzane zestaw z ognia i rozlej do szklanek. Wino podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Ważne jest, aby nie doprowadzić wina do wrzenia, ponieważ straci ono swój naturalny aromat.
A jakie wino do grzańca wybrać? Wino stanowi postawę do przygotowania grzańca, dlatego podczas jego wyboru warto zastosować się do kilku wskazówek:
- Do przygotowania grzańca najlepiej wybrać wino czerwone o wyrazistym smaku. Warto unikać win bardzo alkoholowych, o wysokiej kwasowości. Zbyt słabe wino również nie jest zalecane, ponieważ jego smak mogą przytłoczyć dodatki oraz przyprawy. Do przygotowania grzańca można wykorzystać również wino białe, jednak ma ono delikatniejszy smak niż wino czerwone.
- Warto wykorzystać wino ze średniej półki, ponieważ dodatek mocnych przypraw dominuje nad większością naturalnych aromatów wina.
- Podczas wyboru wina warto zwrócić uwagę na zawartość tanin, czyli garbników. Im mniej tanin w winie, tym bardziej nadaje się ono do przygotowania pysznego grzańca.
Podsumowując: wiesz już, z jakiego wina zrobić grzańca. Najlepsze jest wino czerwone półwytrawne, jednak możesz wykorzystać jeszcze inne rodzaje win. Grzaniec chętnie przygotowywany jest w okresie jesienno-zimowym. Mogą spożywać go również osoby unikające spożywania alkoholu, ponieważ na rynku dostępne są również wina bezalkoholowe. Grzane wino świetnie sprawdzi się jako napój rozgrzewający. Dodatek przypraw korzennych sprawia, że grzaniec jest bogaty również w wiele składników, które mogą korzystnie wpływać na funkcjonowanie organizmu.