Jakie przyprawy dodać do spaghetti? Co jeszcze warto wiedzieć?
Spaghetti to danie, które choć włoskie, ma mnóstwo miłośników w Polsce. Wiele zależy od tego jak je przyprawimy. A więc jakie przyprawy dodać do spaghetti? Świetnie sprawdzi się:
- czosnek,
- oregano,
- bazylia,
- tymianek,
- natka pietruszki,
- słodka papryka,
- chili,
- świeżo mielony pieprz,
- rozmaryn.
Spaghetti to rodzaj długiego, cienkiego makaronu, podstawa dań tradycyjnej kuchni włoskiej. W języku polskim słowo to bywa również używane w odniesieniu do potraw z tego makaronu. Jednak najczęściej kojarzy się z długim makaronem obficie polanym sosem pomidorowym, czasami z dodatkiem mięsa mielonego. To najpopularniejsze spośród wszystkich spaghetti bolognese. To danie ma wielu zwolenników. Nic dziwnego, gdyż zachwyca smakiem.
Tajemnica smacznego spaghetti jest ukryta w sosie. To właśnie ten dodatek sprawia, że całość ma tak smaczny aromat. Wiele osób zastanawia się więc co dodać do sosu, by zachwycał smakiem. Najważniejsze są podstawowe składniki, czyli cebula, pyszne pomidory i dobrej jakości mięso. Jednak czym przyprawić je, by smakowały fantastycznie? Na rynku znaleźć można wiele różnych propozycji. Dostępna jest również gotowa mieszanka przypraw do sosu. Jednak należy ograniczyć jej używanie. Dlaczego? Jest ona zwykle przepełniona cukrem i solą, a są to dodatki, które chcemy raczej ze swojego menu eliminować lub ograniczać. Zamiast stawiać na gotowe sosy, warto sięgnąć po zioła i przyprawy, które zwykle mamy pod ręką. Te najlepsze to bazylia i oregano. To właśnie one kojarzą się z włoską kuchnią. Bazylia doskonale łączy się z pomidorami. By spaghetti było bardzo smaczne warto dołożyć do niego również czosnek. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla miłośników wyrazistych smaków. Jeśli lubisz dania pyszne, ale też pikantne, dodaj odrobinę chili. Cały sos będzie niezwykle rozgrzewający, to dobra opcja zwłaszcza na zimę. Możesz też sięgnąć po gotowe zioła włoskie, to najlepszy wybór, jeśli nie bardzo wiesz, które dobrze jest ze sobą połączyć.
Domowe spaghetti to jedno z tych dań, które kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Połączenie kremowego, gęstego sosu i smacznego makaronu na wielu robi naprawdę dobre wrażenie. Makaron można jednak przygotować również w wersji bez mięsa. Dodając do całości tofu, granulat sojowy, ale również soczewicę. Całość jest smaczna i równie sycąca. W wersji roślinnej do całości możesz dodać nieco wędzonej papryki, by wciąż zachować mięsny aromat, bez dodatku mięsa.
Sos do spaghetti jest jedną z najprostszych baz obiadowych. Choć tylko jest sosem, to śmiało może być nazywany daniem obiadowym. W połączeniu z dobrym makaronem stanowi jeden z "najszybszych" obiadów świata, a ponieważ jest także uwielbiany przez większość dzieci, bardzo często gości w każdym domu. Wcale nie trzeba go kupować, można przygotować go samodzielnie w domu. Ten prosty sos pomidorowy zrobisz w kilka chwil. Idealnie komponuje się on z mięsem mielonym. Jeśli więc nie masz czasu na długie gotowanie to danie sprawdzi się idealnie. W maksymalnie 20 minut stworzysz wspaniały obiad dla całej rodziny.