Jakie przyprawy dodać do flaków? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jakie przyprawy do flaków wołowych? To jakie dodać najlepiej zależy od naszych preferencji. Flaczki to jedno z tych dań, które wymagają odpowiedniej oprawy. Do ich przyprawienia doskonale sprawdzi się:
- słodka papryka w proszku,
- majeranek,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- pieprz czarny
- pieprz cayenne,
- oregano.
Najlepiej sprawdzają się przyprawy i zioła o dość intensywnym aromacie. Dobre rozwiązanie stanowi więc pieprz, ale również ostra papryka w proszku. Najlepsze flaczki to takie z dużą ilością ostrych przypraw. Oprócz ostrych przypraw najlepiej pasują do nich również zioła takie jak majeranek, czy oregano, które nadają jej charakteru. Dodatkowo smak flaków można poprawić przy pomocy cynamonu, gałki muszkatołowej, maggi. Każda zupa wspaniale komponuje się z czosnkiem i cebulą, więc i w tym wypadku możesz spokojnie po nią sięgać.
Teraz gdy już wiesz czym doprawić flaki, na pewno zainteresuje Cię również, jak się robi tę zupę. Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić flaczki, koniecznie sięgnij do wyróżnionych relacji. Znajdziesz tam niejeden przepis na flaki, który a pewno zachwyci wszystkich domowników.
Flaki, choć goszczą w polskich tradycja już od dawna, to dziś wywołują sporo kontrowersji. Mają swoich zagorzałych zwolenników, a także przeciwników. Dla wielu osób jest to jednak wciąż danie, którego nigdy nie spróbują. Choć nazwa dania w sposób bardzo drastyczny opisuje zawartość talerza, to każdy, kto spróbował tej zupy, zapewnia, że nazwa brzmi gorzej, niż zupa faktycznie smakuje. Niezwykle ważne są więc odpowiednio dobrane przyprawy, które sprawiają, że jej smak zachwyca. Najbardziej znane są flaki wołowe, pokrojone w poprzeczne paski. Dzięki nim tej mięsnej zupy nie można pomylić z żadnym innym daniem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić także flaki drobiowe. Jeśli chodzi o przyprawy do flaków, większość z nich pasuje do obu rodzajów.
Oprócz fragmentów żołądka wołowego, czy wieprzowego, w zupie znajduje się wiele innych cennych składników. W związku z tym często znajdziemy w tym wyjątkowym daniu cebulę, marchew, czy koncentrat pomidorowy. Warto postawić na te dobrej jakości. Jeśli sięgasz po koncentrat pomidorowy, możesz wybrać dodatkowo taki, który zawiera dodatkowe przyprawy. Możesz znaleźć np. z dodatkiem czosnku, czy bazylią, sprawdzą się oba.
Flaki to zupa, która wielu odstrasza swoją nazwą, a także zawartością. Warto jednak wiedzieć, że flaki są niskokaloryczne i bogate w wartościowe składniki. Flaki warto wprowadzać do jadłospisu, ponieważ są potrawą niskokaloryczną – 100 g zawiera zaledwie 80 kcal. – To także bogate źródło białka, witaminy B2, wapnia oraz żelaza, a także ważnego dla zdrowego wyglądu skóry kolagenu. Zawierają imponującą ilość witaminy B12, selenu oraz cynku, składników, które w diecie bardzo często są niedoborowe.
Warto wiedzieć, że flaczki nie są tylko polskim przysmakiem. Ich walory doceniają mieszkańcy wielu europejskich krajów, szczególnie Francuzi, Hiszpanie, Włosi, Austriacy i Czesi. W każdym kraju smakują trochę inaczej. Nierzadko zaskakują dodatkami.