Zobacz pytania podobne do jakie owoce można jeść przy refluksie?
-
Co to jest refluks??
-
Co jeść przy refluksie??
-
Jakie owoce jeść przy refluksie?
-
Czy przy refluksie można jeść kiszoną kapustę?
To może wydać Ci się interesujące
-
Dieta lekkostrawna - przepisy, produkty, przykładowe menu, porady
-
Lekkostrawny obiad
-
Lekka kolacja
-
Kluski na parze
-
Ryba na parze
-
Marchewka gotowana
-
Kurczak na parze
-
Pulpety gotowane
-
Brokuły na parze
-
Omlet dla dzieci
-
Pyzy na parze
-
Kalafior na parze
-
Lekkie ciasto z jabłkami
-
Indyk na parze
-
Ryż na parze
-
Cukinia na parze
-
Pulpety z mięsa mielonego gotowane
-
Lekkostrawna sałatka z awokado
-
Dietetyczne pulpety na parze
Te artykuły mogą Cię zainteresować
-
Artykuł sponsorowanyDieta lekka jak… piórko – czyli lekkostrawny drób
Pierś z kurczaka na parze, indyk sous-vide, pieczone w rękawie kurze nóżki bez skóry. Lekkostrawne dania mogą zaskakiwać bogactwem smaków, aromatów i kolorów na talerzu.
-
Porady praktyczneDieta w refluksie - zasady, produkty, menu, przepisy
Dieta refleksowa to rodzaj diety leczniczej mającej na celu ochronę błony śluzowej przełyku i żołądka, by nie dopuścić do powstania nieprzyjemnych dolegliwości.
Jakie owoce można jeść przy refluksie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jakie owoce można jeść przy refluksie? Najważniejszą zasadą, którą należy się kierować podczas wyboru owoców, w przypadku gdy cierpimy na chorobę refluksową, jest lekkostrawność i dojrzałość. Najlepiej sprawdzają się:
- gruszki,
- arbuz,
- brzoskwinie,
- morele,
- nektarynki,
- mango,
- awokado,
- melony,
- figi,
- kokosy
W niektórych przypadkach sprawdzą się również banany i owoce jagodowe. Warto pamiętać, że często tolerancja na poszczególne produkty jest bardzo indywidualna, dlatego należy sprawdzać i testować dostępne opcje.
Wiele osób zastanawia się jednak czy można jeść cytrusy przy refluksie. Nie jest to jednak wskazane. Cytrusy ze względu na swój kwaśny smak podrażniają śluzówkę żołądka, sprawiając, że objawy tej choroby są jeszcze bardziej dotkliwe. Warto więc z nich zrezygnować, szczególnie w okresie zaostrzenia.
Jeśli chcesz bezpiecznie włączyć do swojej diety owoce, gdy cierpisz z powodu choroby refluksowej, zamiast surowych owoców możesz również sięgnąć po opcję gotowaną, duszoną lub pieczoną. W takiej wersji owoce są znacznie łatwiej strawne, a przy okazji bezpieczne dla żołądka. Pieczone jabłko, czy gruszka stanowią więc doskonały pomysł na owocowe dodatek.
Teraz gdy już wiesz, które owoce należą do bezpiecznych, a jakich unikać, możesz spokojnie komponować swoje delikatne menu. Jeśli szukasz inspiracji na ciekawe i lekkostrawne potrawy, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam mnóstwo prostych przepisów, które nie szkodzą przy refluksie, a wręcz działają osłaniająco i bardzo odżywczo.
Choroba refluksowa to stan, w którym występuje nieprawidłowe zarzucanie treści żołądkowej do przełyku. Powoduje to uciążliwe objawy lub powikłania. Wraz z połkniętym wcześniej pokarmem, do przełyku wraca także wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne, powodując pieczenie. Objaw ten, który pojawia się jako najczęstszy, zwykle nazywa się zgagą. Dochodzi do tego, ponieważ obniżone jest napięcie zwieracza dolnego przełyku, który w naturalnych warunkach powinien funkcjonować jak wrota zamykające światło tego narządu po przejściu pokarmu do żołądka.
Do najczęstszych objawów refluksu należą:
- zgaga,
- posmak kwasu odczuwany w tylnej części jamy ustnej,
- uczucie cofania się treści pokarmowej do przełyku,
- odczuwanie bólu w klatce piersiowej,
- odbijanie,
- przewlekły kaszel,
- chrypka.
Jednym z niezwykle istotnych czynników, które pozwalają łagodzić nieprzyjemne i niebezpieczne objawy, jest odpowiednia dieta. Osoby z objawami refluksu powinny unikać:
- produktów tłustych,
- smażonych oraz ciężkostrawnych,
- pikantnych dań,
- cebuli i warzyw cebulowych,
- pomidorów oraz przetworów pomidorowych,
- owoców cytrusowych i soków z tych owoców,
- czekolady,
- kawy,
- naparu z mięty,
- napojów gazowanych,
- alkoholu.
W refluksie żołądkowo-przełykowym najlepiej sprawdzi się dieta lekkostrawna, która będzie miała na celu ograniczenie nadmiernego wydzielanie kwasu solnego i neutralizowanie soku żołądkowego. Jadłospis przy refluksie powinien składać się z pięciu lub sześciu niewielkich objętościowo posiłków. Dzięki temu ogranicza się prawdopodobieństwo zbyt dużych ilości pokarmu w żołądku i problemów z trawieniem.