Jakie owoce do galaretki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Galaretka to świetny pomysł na szybki deser. Zwykle przygotowuje się ją jako dodatek do ciast, jednak może też służyć jako osobne danie. Wystarczy tylko dodać do niej smaczne owoce, można też ozdobić ją bitą śmietaną, czy listami mięty. Taka opcja doskonale sprawdzi się nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych domowników.
Jakie owoce do galaretki? Owoce w galaretce to świetna dekoracja i pomysł na smaczny deser, które doskonale sprawdzi się na co dzień. Warto wiedzieć jednak, że nie każdy owoc sprawdzi się w galaretce. Należy unikać:
- kiwi,
- ananasa,
- papai,
- mango.
Owoce te nie ścinają galaretki, co może zniszczyć planowany deser. Jeśli chcesz jednak koniecznie wykorzystać je w deserze, możesz zblanszować je przez kilka chwil we wrzątku. Dzięki temu stracą one swoje właściwości. Możesz za to z całą pewnością użyć:
- owoców jagodowych,
- jabłka,
- gruszki,
- banany,
- brzoskwinie,
- mandarynki.
Teraz gdy już wiesz jakich owoców nie dodawać do galaretki, a jakie będą najlepsze, możesz tworzyć pyszne desery na ich bazie. Jeśli szukasz inspiracji jak wykorzystać galaretkę na deser, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam przepis nie tylko na owoce w galaretce, ale również mnóstwo ciekawych ciast.
Warto wiedzieć, że do galaretki owocowej zwykle sprawdza się wiele różnych owoców. Możesz sięgnąć zarówno po owoce jagodowe: maliny, poziomki, truskawki, czy borówki, ale również polskie jabłka i gruszki. Doskonale sprawdzą się w niej także słodkie mandarynki. Dobre rozwiązanie stanowi także rabarbar, choć nie jest on owocem, a warzywem. Możesz sięgnąć po brzoskwinie i nektarynki. Jeśli koniecznie pragniesz użyć w swoim deserze ananasa, sięgnij po opcję z puszki. Taki owoc nie zawiera już enzymów, które nie pozwalają na stężenie galaretki. Jest więc bezpiecznym wyborem.
Galaretkę zwykle tworzy się z dostępnych w sklepie gotowych mieszanek. Choć są niesamowicie wygodne i przyspieszają cały proces, to jednak nie są tak smaczne i dobre dla zdrowia jak te przygotowane własnoręcznie. Co więcej, stworzenie galaretki od podstaw w domu wcale nie jest trudne. Wystarczy tylko żelatyna, sok owocowy i słodzik. W tym przypadku nie musisz dodawać cukru. Dlatego domowe galaretki są doskonałym sposobem na nieco zdrowsze desery, również dla osób, które mierzą się z problemem z gospodarką cukrzycową. Sklepowe produkty bardzo często zawierają również sztuczne aromaty i barwniki, które nie powinny być podawane maluchom, dlatego w przypadku najmłodszych dobrze jest postawić na samodzielnie przygotowany produkt.
Galaretka to danie o specyficznej konsystencji, którą uzyskuje się przy użyciu żelatyny, agaru albo pektyny. Najpopularniejsza jest żelatyna, jednak ponieważ jest produktem odzwierzęcym, wegetarianie i weganie chętnie zastępują ją roślinną pektyną albo agarem. Galaretki można przygotować zarówno w formie słodkiej, jak i słonej. Popularniejsze są jednak te na słodko. Używa się do nich owocowych soków, które nadają jej koloru, ale również odpowiedniego smaku.