Jakie mięso wybrać na stek?? Co jeszcze warto wiedzieć?
Stek to kawałek wołowiny przygotowany na patelni lub grillu. Inna jego nazwa to befsztyk. Wiele osób zastanawia się jakie mięso wybrać na stek, gdyż to właśnie od niego zależy smak tego dania. Warto kierować się kilkoma prostymi zasadami:
- Najlepiej wybierać mięso, które nie jest zbytnio używane przez zwierzęta - antrykot, polędwica i rostbef. To, z jakiego mięsa przyrządzisz stek, zależy od preferencji i dostępności.
- Dobrze, by mięso na stek wołowy posiadało tłuszcz.
- Mięso powinno być świeże - jednak nie zbyt świeże, gdyż to utrudni jego przygotowanie.
- Lepiej sprawdzi się mięso sezonowane.
Wybór mięsa jest pierwszą czynnością, która pozwala na przygotowanie odpowiedniego steka. Jeśli mięso będzie za mało tłuste, czy zbyt świeże stek stanie się niezwykle twardy, co uniemożliwi dobry odbiór potrawy.
Co to jest stek? Stekiem nazywamy duży płat mięsa najczęściej wołowego, cielęcego lub wieprzowego, poddawanego obróbce termicznej za pomocą rożna, grilla lub patelni. Pozornie jest to niezwykle mało skomplikowane danie, które nie wymaga nawet zbyt wielu przypraw – smaku dodają mu jedynie sól i pieprz. Mięso do steka zwykle krojone jest w poprzek włókien mięśniowych lub w przypadku ryby krojonej w poprzek kręgosłupa. Teoretycznie stekiem może być wiele gatunków mięsa. W potocznym języku mianem steku określa się jednak mięso wołowe, czyli befsztyk.
Teraz gdy już wiesz, z jakiego mięsa robi się steki, możesz stworzyć najlepsze i bardzo smaczne steki w swoim domu. Pyszne steki, to jednak nie tylko kwestia dobrego mięsa, choć oczywiście to też jest bardzo ważne, ale także odpowiedniej obróbki termicznej. Najczęściej używa się do tego smażenia. W obróbce istotny jest czas podgrzewania mięsa. Zwykle przyjmuje się, że steki należy smażyć odpowiednio dla danego stopnia wysmażenia:
- krwisty – po 2 minuty z każdej strony,
- średnio wysmażony – 3-5 minut z każdej strony,
- dobrze wysmażony – 6-8 minut z każdej strony.
Wiele osób zastanawia się, na czym smażyć steka. W przepisie powyżej używa się zarówno oliwy, jak i masła. Można jednak usmażyć go tylko na jednym rodzaju tłuszczu lub zrobić to bez tłuszczu. W takim wypadku trzeba to jednak zrobić na patelni specjalnie do tego przeznaczonej.
Wołowina jest mięsem, które nie jest zbyt często polecane, choć może być też dobre dla zdrowia. Mięso czerwone, do którego zaliczana jest wołowina, nie jest rekomendowanym rodzajem, który powinien gościć w menu zbyt często. Zaleca się spożywanie mięsa wołowego około 2-3 razy w tygodniu. W innym wypadku można przekroczyć ilość tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze wpływają negatywnie na układ krwionośny. W jadłospisie osób, które się odchudzają, stek wołowy może się jak najbardziej znaleźć, jednak powinny one pamiętać o niedodawaniu do niego innych składników zawierających tłuszcze. Warzywa w zupełności wystarczą. Wołowina zawiera więcej przyswajalnego żelaza w porównaniu do mięsa innych gatunków zwierząt rzeźnych. Ponadto jest źródłem witamin, w tym: witaminy A, E oraz D, jak również witamin z grupy B – B1, B6 oraz B12. W zależności od rodzaju elementów półtuszy mięso wołowe charakteryzuje się różną wartością energetyczną.