Jakie mięso wybrać do spaghetti? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pasta z sosem pomidorowym, czyli wszystkim znane spaghetti bolognese to drugie pod względem popularności najlepsze danie włoskie zaraz po pizzy.
Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na całym Świecie dlatego koniecznie musisz wiedzieć, jak zrobić je w swoim domu i przekona się, jakie są smaczne.
Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji. Dzisiaj jednak powiem Ci, jakie mięso na spaghetti będzie najlepsze. Szczególnie polecam świeże mięso z wieprzowe, idealnie sprawdzi się tutaj chude mięso o niewielkiej zawartości tłuszczu, czyli szynka lub łopatka wieprzowa. Z przygotowaniem spaghetti bolognese poradzi sobie każdy, będzie to najlepszy przepis na domowe danie dla całej Twojej rodziny. W moim przepisie wykorzystałam makaron z mąki pszennej, która charakteryzuje się zawartością glutenu w swoim składzie.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie. Pamiętaj, że ryż charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać także makaron z mąki pszennej durum biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać.
Aby przygotować makaron bolognese będziesz potrzebować kilku ogólnodostępnych składników, czyli makaron, mięso, passata pomidorowa lub pomidory z puszki, opcjonalnie koncentrat pomidorowy.
W moim przepisie skorzystałam z makaronu spaghetti, on idealnie pasuje do naszego dzisiejszego dania. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś użył dowolnego rodzaju makaronu. Tak naprawdę każdy będzie dobry.
W pierwszej kolejności zaczniemy od ugotowania makaronu al’dente.
W tym czasie przygotujemy sos na bazie pomidorów.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij krótko drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj mięso i krótko podsmażaj. Wlej pomidory lub passatę. Dopraw całość do smaku, użyć świeżych ziół takich jak oregano, tymianek, słodka i wędzona papryka.
Po 15 minutach nasz pyszny sos do makaronu będzie gotowy.
Na końcu, ugotowany makaron możesz połączyć z sosem w garnku lub podawać osobno.
Całe danie posyp drobno pokrojoną natką pietruszki.
Moje dzisiejsze danie jest szybkie i proste, można powiedzieć nawet, że zahacza o minimalizm. Sam widzisz, jak mało składników jest nam potrzebnych do jego przygotowania. To samo dotyczy przypraw, wystarczy, że sos delikatnie doprawisz solą i świeżo zmielonym pieprzem, idealnie komponuje się także gałka muszkatołowa.
Skoro już wiesz, jak przygotować mięso na spaghetti, koniecznie spróbuj i zaskocz swoich gości tym wykwintnym daniem.
Moja dzisiejsza propozycja to świetny pomysł na obiad w rodzinnym gronie w domu.