Jakie mięso na burgery? Co jeszcze warto wiedzieć?
Burgery to typowe danie fast-food, które chętnie serwowane jest w wielu restauracjach oraz barach szybkiej obsługi. Hamburger składa się z porcji mięsa mielonego, warzyw oraz sosów. W dalszej części dowiesz się jakiego mięsa użyć, aby przygotować smaczne burgery. W zależności od dodatków możemy wyróżnić kilka rodzajów burgerów: burger z serem nazywamy cheeseburgerem, burger z mięsem drobiowym chickenburgerem, natomiast burger z kotletem rybnym nazywany fishburgerem.
A więc jakie mięso na burgery wybrać? Mięso stanowi najważniejszy produkt do przygotowania pysznych burgerów. Najlepiej wybrać dobrze ukrwione oraz lekko przerośnięte tłuszczem mięso wołowe (najlepiej sprawdzi się udziec wołowy, antrykot lub rostbef). Do burgerów najlepiej sprawdzi się wołowina, jednak można przygotować go także z mięsa drobiowego lub z ryby. Do przygotowania burgerów należy wybrać mięso świeże i o wysokiej jakości. Aby mieć pewność, że mięso jest świeże, warto samodzielnie wykonać mięso mielone z zakupionego świeżego kawałka wołowiny, drobiu lub ryby (najczęściej wykorzystuje się mięso z dorsza, miruny lub tuńczyka).
Dlaczego wołowina najbardziej pasuje do wykonania burgerów? Wołowina jest bardzo soczysta, krucha oraz miękka. Dodatkowo możemy wykonać go w kilku stopniach wysmażenia - najbardziej popularny jest stopień medium-rare, czyli średnio wysmażony.
Jakie jeszcze dodatki poza mięsem serwujemy w burgerze? Aby przygotować burgera najważniejszymi produktami jest bułka, porcja mięsa oraz sosy. Jako dodatki wykorzystuje się sałatę, plastry pomidora, ogórki konserwowe, cebulę czerwoną. Jako sosy można wykorzystać majonez, ketchup lub sos BBQ. Do burgerów często wykorzystuje się również inne produkty spożywcze. Te wyżej wymienione stanowią najbardziej podstawowe dodatki.
Świeże mięso wołowe charakteryzuje się jasnoczerwoną barwą, która uzależniona jest od ilości mioglobiny, czyli barwnika hemowego. Wołowina stanowi doskonałe źródło białka oraz tłuszczu. Znajdziemy w nim również składniki mineralne oraz niektóre witaminy. Różne kawałki wołowiny zawierają różną kaloryczność - np. rostbef posiada około 152 kcal w porcji 100 gram. Wołowina stanowi dobre źródło witaminy A, E, D oraz niektórych witamin z grupy B. Znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których zaliczyć możemy żelazo, które jest dobrze przyswajalne. Mięso wołowe zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są wskazane szczególnie dla osób z problemami związanymi z układem sercowo-naczyniowym.
Podsumowując: wiesz już, jakie powinno być idealne mięso na burgery. Pyszne hamburgery stanowią doskonały pomysł na szybki obiad lub kolację. Najlepsze danie typu fast-food jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Do wykonania pysznych burgerów najlepiej wykorzystać mięso wołowe, jednak równie dobrze sprawdzi się mięso drobiowe lub rybne. Wołowina stanowi doskonałe źródło żelaza o dobrej przyswajalności, dlatego jej spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju anemii z niedoboru żelaza.