Jakie mięso do bigosu?

Bigos to wyjątkowe danie, którego częścią jest zwykle kapusta i mięso. Do bigosu pasuje wiele różnych gatunków mięs. A więc jakie mięso do bigosu wybrać?
- Raczej zrezygnuj z drobiu. Dlatego, że bigos poddaje się długiej obróbce termicznej, a drób nie jest bogaty w tłuszcz, dlatego w bigosie staje się suche i niezwykle twarde, czego chce się uniknąć.
- Możesz dodać do bigosu boczek - tłuszcz z niego i tak się wytopi, a nada całości doskonałego smaku.
- Najlepszy i najczęstszy wybór to oczywiście mięso wieprzowe - zwłaszcza łopatka i karkówka.
- Jeśli chcesz dorzucić do gulaszu wołowinę, sięgnij po podgardle, jednak nie stawiaj tylko na ten rodzaj mięsa.
- Do bigosu sprawdzi się też dziczyzna.