Jakie ciasta upiec na wielkanoc? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jakie ciasta na Wielkanoc warto upiec ? Wielkanoc zwykle kojarzy się z pysznymi babkami i mazurkami, to jednak nie jedyne ciasta, które można przygotować na uroczyste śniadanie, czy obiad. Oto propozycje innych świątecznych ciast:
- sernik,
- pascha,
- keks,
- makowiec,
- orzechowiec,
- jabłecznik,
To ciasta, które bardzo często tradycyjnie pojawiają się na świątecznym stole. Możesz jednak sięgnąć inne wypieki. Świetnie sprawdzą się również wszelkiego rodzaju ciasta z kremem, czy tarty owocowe.
Najlepsze świąteczne ciasta to te z dużą ilością dobrej jakości składników. Tradycyjne wypieki wielkanocne to zwykle mazurki i wszelkiego rodzaju babki. To smaczne placki, które mają wielu miłośników. Głównie ze względu na ich słodycz i fakturę.
Mazurek tradycyjny to wspaniałe ciasto, które zwykle gości na stołach tylko z okazji Wielkanocy. Jednak jego smak jest tak pyszny, że spokojnie może pojawiać się dużo częściej. Tradycyjnie jest wypiekiem bardzo niskim, za to niezwykle słodkim. Choć można przyrządzić je z dowolnego rodzaju ciasta, najpopularniejsze są te na kruchym spodzie. Dawniej robione były także na cieście marcepanowych, choć dziś to rzadko spotykana praktyka. Jego wierzch można dekorować dowolnie, ale zwykle robi się to przy pomocy suszonych owoców. Zwykle układa się z nich piękne kwiatowe ornamenty, dzięki czemu mazurki stanowią małe, jadalne dzieła sztuki. Mazurki są proste w przygotowaniu. Ze względu na brak konieczności wyrastania można je stworzyć bardzo szybko. Zwykle podaje się je z masą kajmakową, która zachwyca słodyczą.
Babkę wielkanocną łatwo rozpoznać po charakterystycznym otworze na środku i grubej warstwie lukru na zewnątrz. Swoim bogatym zdobieniem zdaje się podkreślać, że oto kończy się okres Wielkiego Postu. Upieczenie tradycyjnej babki wymaga posiadania odpowiedniej formy, dzięki której będzie można uzyskać charakterystyczny kształt ciasta. Dawniej ciasto to przygotowane było z dużej ilości jaj, obecnie nie jest to jednak koniecznie. Istnieje wiele różnych rodzajów bab świątecznych. Najbardziej popularne, uwielbiane to: babka piaskowa, marmurkowa, babka cytrynowa i drożdżowa z rodzynkami.
Wielkanoc to jedno z najstarszych świąt. Dla wielu osób jest też najważniejszym w czasie całego roku kalendarzowego. Świętu temu towarzyszy mnóstwo tradycji, również tych kulinarnych. Wielkanoc zwykle kojarzona jest z wystawnym śniadaniem i święconką. To również święto, podczas którego zjada się mnóstwo jajek. Na stołach królują pisanki, ale również jajka gotowane, faszerowane i pasty jajeczne. Oprócz jajek zwykle serwuje się bardzo wiele mięs. Pieczenie, szynki, kiełbasy i pasztety to pyszne dodatki, bez których ciężko wyobrazić sobie tradycyjny wielkanocny stół. Podczas ucztowania nie może zabraknąć również deserów i ciast. To właśnie one są zwieńczeniem doskonałego ucztowania. Na stole dobrze postawić kilka rodzajów ciast, gdyż każdy lubi co innego. Dobre ciasto to doskonały pomysł na dodatek nie tylko do smacznych obiadów, ale również śniadania wielkanocnego. Jeśli szukasz inspiracji na to co upiec, koniecznie sięgnij do wyróżnianych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam sprawdzone przepisy na smaczne wypieki.