Jaki ser wybrać do pizzy?

Do przygotowania pizzy możesz wykorzystać następują e rodzaje serów:
- mozzarellę. Posiada ona łagodny smak i świetnie rozpuszcza się na pizzy. Jest to najbardziej popularny ser do przygotowania pizzy. Tradycyjna mozzarella produkowana jest z mleka bawolego, jednak w Polsce najczęściej dostępna jest wykonana z mleka krowiego. Włoski ser doskonale sprawdzi się na pizzy z warzywami oraz wyrazistymi mięsami.
- ser żółty gouda. Świetnie sprawdzi się do posypania pizzy zamiast mozzarelli. Posiada łagodny smak oraz dobrze się topi.
- cheddar. Ser ten bardzo dobrze się topi, jednak nie jest ciągnący się. Długotrwałe podgrzewanie cheddara sprawia, że na powierzchni pizzy może utworzyć się skorupka.
- emmentaler. Ser podpuszczkowy charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem. Doskonale się topi i reaguje na wysokie temperatury.
- parmezan tarty. Najczęściej pizzę posypuje się startym parmezanem bezpośrednio po jej upieczeniu. Warto wykorzystać go do zrobienia pizzy cztery sery.