Jaki papirus wybrać do kurczaka?

Jaki papirus wybrać do kurczaka
Jaki papirus wybrać do kurczaka
ikona podziel się
Opublikowano: 05.06.2023 r., 19:17 | Autor: Oliwia Gawron

Pierś z kurczaka upieczona w papirusie idealnie sprawdzi się do dań lekkostrawnych, ponieważ tak przygotowane mięso będzie chude i nie będzie zawierało sporej ilości tłuszczu.

Zatem, jaki papirus wybrać do kurczaka?

  1. Piersi z kurczaka delikatnie rozbij i dopraw solą i pieprzem.
  2. Zawiń w papirus do pieczenia i włóż na patelnię grillową lub do piekarnika na 20 minut w 180 st. C.

Tak przygotowany kurczak może być podawany do sałatki lub danie obiadowe z ziemniaczanym puree i warzywami.

Jaki papirus wybrać do kurczaka? Co jeszcze warto wiedzieć?

Pierś z kurczaka, czyli drób, który jest polecany do dań lekkostrawnych i niskotłuszczowych może być wykorzystany na wiele różnych sposobów. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na smażenie kurczaka w papirusie. Możesz to zrobić na patelni lub w piekarniku. Warto wspomnieć, że kurczak smażony w papirusie bez tłuszczu jest niezwykle soczysty i można go wykorzystać na wiele sposobów.

Zatem jaki papirus do kurczaka będzie najlepszy i jak zrobić piersi z kurczaka za jego pomocą?

  1. Piersi z kurczaka delikatnie rozbij i dopraw solą i pieprzem.
  2. Zawiń w papirus do pieczenia i włóż na patelnię grillową lub do piekarnika na 20 minut w 180 st. C.

Tak przygotowany kurczak może być podawany do sałatki lub danie obiadowe z ziemniaczanym puree i warzywami.

Jeśli jednak masz dość kurczaka w tradycyjnej wersji z niewielką ilością przypraw, poznaj pomysł na mięso z kurczaka po indyjsku i odmień swoje zdanie o tym rodzaju mięsa.

Kurczak należy do chudego rodzaju mięs, dlatego polecany jest w diecie lekkostrawnej lub diecie odchudzającej. Można go jednak przyrządzić tak aby był niezwykle aromatyczny, a danie z nim smaczne.

Pierś z kurczaka po indyjsku przygotujesz niezwykle szybko. Wystarczy, że pokroisz pierś z kurczaka na mniejsze kawałki i zamarynujesz, jeśli masz na to czas. Jeśli chcesz przygotować równie pyszny błyskawiczny obiad, pomiń etap marynowania. Zapewniam Cię, że kurczak będzie tak samo aromatyczny.

W tym czasie na patelni zeszklij cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony. Dopiero wtedy uwalnia on prozdrowotne substancje. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Po chwili dodaj zamarynowane kawałki mięsa i podsmaż. Po 10 minutach danie jest gotowe do spożycia. Kurczaka po indyjsku możesz podawać z ryżem. Może to być zwykły ryż biały, lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.

W trakcie przygotowywania dania nie zapomnij o aromatycznych przyprawach. To one są tutaj kluczowe. Postaw na papryczkę chii, wędzoną paprykę, kurkumę lub curry, pieprz i sól.

Całe danie posyp obficie posiekaną natką pietruszki.

Kurczak po indyjsku to będzie idealny pomysł na obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Skoro już wiesz, jak zrobić kurczaka po indyjsku przygotuj go na obiad i przekonaj się sam, jak smaczne jest danie.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto