Jaki miód jest najzdrowszy?

Jaki miód jest najzdrowszy
Jaki miód jest najzdrowszy
ikona podziel się
Opublikowano: 03.05.2023 r., 21:39 | Autor: Patrycja Czerwiak

Jaki miód jest najzdrowszy? Za najzdrowszy miód na świecie uważany jest miód manuka, pochodzący z Nowej Zelandii. Ma on wyjątkowe właściwości zdrowotne. Wśród miodów łatwo dostępnych w Polsce, do najzdrowszych możemy zaliczyć:

  1. Miód gryczany,
  2. Miód lipowy,
  3. Miód spadziowy,
  4. Miód rzepakowy.

Jaki miód jest najzdrowszy? Co jeszcze warto wiedzieć?

Jaki miód jest najzdrowszy? Za najzdrowszy miód na świecie uważany jest miód manuka, pochodzący z Nowej Zelandii. Ma on wyjątkowe właściwości zdrowotne. Na co jest dobry? Przede wszystkim miód manuka wykazuje bardzo silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Jest bardzo pomocny w utrzymaniu odporności, dlatego też polecany jest zwłaszcza dzieciom i osobom starszym. Miód manuka wykazuje także zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Miód manuka wykazuje pozytywne działanie w leczeniu stanów zapalnych skóry, ran i owrzodzeń. Z dostępnych badań wynika, że działa on synergistycznie z antybiotykami. Z opisanych w literaturze naukowej badań wynika, że może znaleźć zastosowanie w walce z trądzikiem, łuszczycą, oparzeniami czy hemoroidami. Wśród miodów łatwo dostępnych w Polsce, do najzdrowszych możemy zaliczyć:

  1. miód gryczany - Odtruwa organizm, wykazuje działanie antynowotworowe, usuwa pierwiastki promieniotwórcze oraz ołów z surowicy krwi. Ze względu na dużo wyższą niż w innych miodach zawartość choliny chroni on przed jej niedoborami, tym samym wspomagając nerki oraz wątrobę.
  2. miód lipowy - spożywanie jest zalecane we wszelkich stanach osłabienia, przemęczenia, niedożywienia i rekonwalescencji po chorobach. Może wzmacniać odporność i zmniejszać częstotliwość zapadania na infekcje.
  3. miód spadziowy - pomaga w regulacji przemiany materii, reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie, polepsza krążenie, a także poprawia pracę nerek. Miód ten ma właściwości, które przyspieszają gojenie ran, oparzeń i odmrożeń.
  4. miód rzepakowy - redukuje stany zapalne wywołane wrzodami żołądka, reguluje pracę układu gastrycznego, może być pomocny przy wzdęciach, zgadze i pochodnych problemach. Dzięki dużej ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów zwiększa koncentrację i regenerację po wysiłku fizycznym i umysłowym.

Jeśli zastanawiasz się, który miód najlepiej kupić, to warto zwracać uwagę na dwie rzeczy. Po pierwsze miód powinien być dobrej jakości, bez dodatku cukru i innych słodzików. Po drugie powinien mieć właściwości, na których najbardziej nam zależy. Gdy nie wiesz jaki miód wybrać, skorzystaj z podpowiedzi wyżej.

Właściwości odżywcze miodu są powszechnie znane i doceniane na całym świecie, już od starożytności. To niezwykle zdrowy dodatek, który sprawdzi się w napojach, ale również na kanapkach, czy jako dodatek do sosów i dressingów. Sprawdzi się też dla dzieci, jednak należy pamiętać, żeby nie podawać miodu maluchom do 1 roku życia. Dla niemowlaków miód jest niebezpieczny. Tyczy się to wszystkich jego rodzajów, jak również wszystkich produktów spożywczych i wypieków zawierających miód. Zbyt szybkie wprowadzenie miodu do diety wiąże się z ryzykiem zatrucia jadem kiełbasianym. Dla większości dorosłych miód jest w pełni bezpieczny.

Choć miód charakteryzuje się naprawdę wieloma właściwościami zdrowotnymi, to jednak należy pamiętać, by zjadać go w rozsądnych ilościach. Żaden składnik diety, gdy spożywany jest w nadmiarze, nie jest dobry dla zdrowia. Dlatego warto dbać o umiar i balans w diecie. Najlepsza dieta to ta różnorodna. Jeśli lubisz miód, korzystaj z niego na co dzień, ale zadbaj o to, by nie dodawać go w nadmiernych ilościach do naparów, czy herbat.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto