Jaki miód jest najzdrowszy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jaki miód jest najzdrowszy? Za najzdrowszy miód na świecie uważany jest miód manuka, pochodzący z Nowej Zelandii. Ma on wyjątkowe właściwości zdrowotne. Na co jest dobry? Przede wszystkim miód manuka wykazuje bardzo silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Jest bardzo pomocny w utrzymaniu odporności, dlatego też polecany jest zwłaszcza dzieciom i osobom starszym. Miód manuka wykazuje także zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Miód manuka wykazuje pozytywne działanie w leczeniu stanów zapalnych skóry, ran i owrzodzeń. Z dostępnych badań wynika, że działa on synergistycznie z antybiotykami. Z opisanych w literaturze naukowej badań wynika, że może znaleźć zastosowanie w walce z trądzikiem, łuszczycą, oparzeniami czy hemoroidami. Wśród miodów łatwo dostępnych w Polsce, do najzdrowszych możemy zaliczyć:
- miód gryczany - Odtruwa organizm, wykazuje działanie antynowotworowe, usuwa pierwiastki promieniotwórcze oraz ołów z surowicy krwi. Ze względu na dużo wyższą niż w innych miodach zawartość choliny chroni on przed jej niedoborami, tym samym wspomagając nerki oraz wątrobę.
- miód lipowy - spożywanie jest zalecane we wszelkich stanach osłabienia, przemęczenia, niedożywienia i rekonwalescencji po chorobach. Może wzmacniać odporność i zmniejszać częstotliwość zapadania na infekcje.
- miód spadziowy - pomaga w regulacji przemiany materii, reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie, polepsza krążenie, a także poprawia pracę nerek. Miód ten ma właściwości, które przyspieszają gojenie ran, oparzeń i odmrożeń.
- miód rzepakowy - redukuje stany zapalne wywołane wrzodami żołądka, reguluje pracę układu gastrycznego, może być pomocny przy wzdęciach, zgadze i pochodnych problemach. Dzięki dużej ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów zwiększa koncentrację i regenerację po wysiłku fizycznym i umysłowym.
Jeśli zastanawiasz się, który miód najlepiej kupić, to warto zwracać uwagę na dwie rzeczy. Po pierwsze miód powinien być dobrej jakości, bez dodatku cukru i innych słodzików. Po drugie powinien mieć właściwości, na których najbardziej nam zależy. Gdy nie wiesz jaki miód wybrać, skorzystaj z podpowiedzi wyżej.
Właściwości odżywcze miodu są powszechnie znane i doceniane na całym świecie, już od starożytności. To niezwykle zdrowy dodatek, który sprawdzi się w napojach, ale również na kanapkach, czy jako dodatek do sosów i dressingów. Sprawdzi się też dla dzieci, jednak należy pamiętać, żeby nie podawać miodu maluchom do 1 roku życia. Dla niemowlaków miód jest niebezpieczny. Tyczy się to wszystkich jego rodzajów, jak również wszystkich produktów spożywczych i wypieków zawierających miód. Zbyt szybkie wprowadzenie miodu do diety wiąże się z ryzykiem zatrucia jadem kiełbasianym. Dla większości dorosłych miód jest w pełni bezpieczny.
Choć miód charakteryzuje się naprawdę wieloma właściwościami zdrowotnymi, to jednak należy pamiętać, by zjadać go w rozsądnych ilościach. Żaden składnik diety, gdy spożywany jest w nadmiarze, nie jest dobry dla zdrowia. Dlatego warto dbać o umiar i balans w diecie. Najlepsza dieta to ta różnorodna. Jeśli lubisz miód, korzystaj z niego na co dzień, ale zadbaj o to, by nie dodawać go w nadmiernych ilościach do naparów, czy herbat.