Jaki garnek wybrać do kiszenia kapusty? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kiszenie to proces, który pozwala na wydłużenie trwałości warzyw np. na zimę. W dalszej części dowiesz się, w jakim naczyniu przygotować kapustę kiszoną. Dzięki zmianie pH następującego podczas procesu fermentacji hamowany jest rozwój bakterii odpowiedzialnych za gnicie warzyw. Kapustę kiszoną możesz przygotować z różnymi dodatkami takimi jak kminek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, a także buraki. Każdy z nich wzbogaca smak kapusty.
A jaki garnek do kiszenia kapusty wybrać? Do kiszenia kapusty możesz wybrać:
- kamienny garnek lub beczkę. Garnek kamionkowy wyróżnia się wytrzymałością mechaniczną oraz niską nasiąkliwością, a także wysoką odpornością na działanie kwasów (jest to szczególnie porządną cecha podczas kiszenia warzyw). Do kiszenia najlepiej wybrać garnek z pokrywką lub kamieniami dociskającymi kapustę.
- garnek z kołnierzem wodnym. Ten garnek ma specjalny kołnierz, w który nalewa się wodę i układa się na nim pokrywkę, odcinając całkowicie dopływ powietrza do wnętrza naczynia. Kapusta podczas kiszenia wytwarza dwutlenek węgla, który wypiera tlen. Dzięki temu w naczyniu powstaje atmosfera beztlenowa, a powstająca w naczyniu kapusta kiszona charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem.
- garnek gliniany. Przechowywane w garnku warzywa kiszone nie stracą koloru oraz nie wyschną. Garnek gliniany charakteryzuje się również odpornością na działanie kwasów, przez co jego powierzchnia nie uszkadza się podczas produkcji kapusty kiszonej.
A jak przygotować kapustę kiszoną? Abu ukisić kapustę należy ją drobno poszatkować, utrzeć z solą i umieścić bardzo ciasno w glinianym garnku lub słoiku wraz z sokiem, który powstał. Kapustę najlepiej ubić, aby proces miał możliwość przebiegać w środowisku beztlenowym. Po kilku dniach w temperaturze pokojowej kapusta zaczyna fermentować - po procesie fermentacji kapustę należy trzymać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu w temperaturze nieprzekraczającej 15 stopni.
Kapusta zawiera dużo błonnika pokarmowego. Jest także bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Kapusta, dzięki zawartości witaminy C, wspomaga naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Dodatkowo kapusta kiszona jest doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm, wzmacniają naszą odporność. Kapusta kiszona ma także silne właściwości antybakteryjne, dlatego powinniśmy ją spożywać w dużych ilościach - szczególnie jesienią i zimą, kiedy nasza odporność jest stale testowana przez pogodę. Wykorzystywać możemy także sok pozostały po kapuście. Od bardzo dawna docenia się jego prozdrowotne właściwości. Jest on źródłem wielu cennych składników mineralnych, a także witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Podsumowując: wiesz już, w czym kisić kapustę. Sprawdzony przepis na kiszenie kapusty świetnie sprawdzi się do przygotowania domowych przetworów na zimę. Najlepszy do kiszenia kapusty jest garnek z kołnierzem wodnym, jednak w pozostałych garnkach również przygotujemy pyszną kapustę kiszoną.