Jaki chleb ma najmniej kalorii? Co jeszcze warto wiedzieć?
Chcesz ograniczyć pieczywo ze swojej diety? Pamiętaj, że powinno to być zrobione pod kontrolą dietetyka lub lekarza, ponieważ całkowite wykluczenie węglowodanów z diety wiąże się z wprowadzeniem diety ketogenicznej.
Ograniczanie węglowodanów przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu w naszym codziennym jadłospisie w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka.
Ten model żywienia doczekał się swoich przeciwników i zwolenników. Jest to rodzaj diety, mocno eliminacyjnej dlatego budzi wiele kontrowersji. Nikt nie sprzeciwia się, że najlepszym modelem żywienia jest indywidualnie zbilansowana dieta, która zakłada odpowiednia podaż białka, tłuszczy i węglowodanów. Natomiast dieta ketogeniczna oprócz znalezienia się w ostatnich trendach żywieniowych ma swoje zastosowanie w niektórych chorobach.
Może najpierw lepiej przekonać się, jaki chleb ma najmniej kalorii?
Zdecydowanie najmniej kaloryczny będzie chleb graham, a wysokim udziale mąki graham, niż pszennej. Natomiast najzdrowszy będzie chleb tzw. niski IG, który charakteryzuje się niską zawartością mąki pszennej, a głównie składa się z ziaren, dlatego nie wpływa na naszą glikemię i jest polecany osobą z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Dodatkowo możesz postawić na chleb, który ma najmniej węglowodanów i kcal, czyli taki, który w swoim składzie zawiera dodatek warzyw np. cukinii.
To nietypowe połączenie daje nam delikatny, puszysty i niesamowicie wilgotny domowy chleb. Wystarczy połączyć ze sobą kilka podstawowych składników, na które składają się te charakterystyczne do wypieku chleba. Na końcu dodajemy cukinię, która idealnie sprawia, że pieczywo jest wilgotne. Potrzebujesz jedynie keksówki i możesz wypiekać pieczywo w piekarniku. Jeśli zmagasz się z celiakią lub innymi chorobami dietozależnymi, gdzie zabronione jest spożycie glutenu. Możesz wykonać przepis w bezglutenowy sposób. Wybierając mąkę w wersji bezglutenowej lub taką, która naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie, czyli np. ryżowa, kukurydziana, owsiana lub gryczana. W mojej wersji przepisu wymagane jest dodanie jednego jajka, jeśli jednak z powodu rodzaju diety, na której jesteś, nie możesz sobie pozwolić na jego dodatek śmiało wypróbuj wersje bez jajek. Ten przepis idealnie sprawdzi się jako podstawa fit śniadania. Dietetyczny chlebek możesz wykonać w wersji na słodko, dodając do masy ciasta zblendowane daktyle lub syrop klonowy.
Wersja wytrawna i na słodko to pyszny pomysł na przekąskę w ciągu dnia. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik śniadania lub kolacji. Polubią go na pewno nie tylko dorośli, ale tez dzieci. Chlebek przez dodatek startej cukinii będzie miał charakterystyczny lekko zielony kolor, który może zaciekawić najmłodszych. Dodatkowo jest to świetny sposób na przemycenie do diety najmłodszych większej ilości warzyw. Tak samo w przypadku dorosłych, dużo osób nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na warzywa i owoce dlatego, także dla nas dorosłych to dobry pomysł jak urozmaicić naszą dietę i sprawić by była bogatsza w cenne warzywa, które są bogactwem witamin i składników mineralnych.
Skoro już wiesz jakie pieczywo jeść na diecie koniecznie wybieraj ten chleb, który jest zdrowy. Jednak nikt nie powiedział, że razowy i żytni chleb są niezdrowe. Z reguły jednak warto wybierać ciemne pieczywo, będzie one zdrowsze i o niższej kcal.