Jaką zupę ugotować na obiad? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zupa to dobrze znana wszystkim potrawa, która zwykle powstaje w formie wywaru z gotowania mięs i warzyw. Zwykle kojarzą się z prostym domowym obiadem jak u babci. Najpopularniejsza w Polsce zupa to bez wątpienia, drugie miejsce zajmuje pomidorowa. To zupy, które zwykle kochane są przez małych i dużych. Zupa jest niezwykle prostym sposobem na przygotowanie, odżywczego, a przy tym zdrowego dania. Najczęściej sięga się po zupy, które są:
- mięsne,
- z warzywami,
- czyste,
Zastanawiasz się, jaką zupę na obiad warto ugotować? Poniżej kilka ciekawych propozycji:
- Pomidorowa z ryżem.
- Zupa jarzynowa z makaronem.
- Krem z zielonego groszku.
- Zupa gulaszowa.
- Krupnik.
- Zupa pieczarkowa.
- Barszcz ukraiński.
- Żurek
- Kapuśniak.
- Zupa grochowa.
Więcej przepisów na pyszne i łatwe zupy znajdziesz poniżej.
Idealna zupa to taka, która jest:
- szybka,
- pyszna,
- prosta,
- odżywcza,
- dobra dla zdrowia.
Smaczna i pełnowartościowa zupa to idealny pomysł na rodzinny obiad. Przepisy na zupy zwykle nie są zbyt skomplikowane. Ich podstawą jest najczęściej prosty bulion, a reszta zależy od zawartości spiżarni i kreatywności gotującego. Czasami jednak brak jest inspiracji na smaczną zupę, wtedy dobrze jest znaleźć ciekawe pomysły na domowe zupy. Znajdziesz je, chociażby na tej stronie.
Zwykle, gdy gotuje się zupę, robi się jej duży garnek, to niezwykle praktyczne i ułatwia komponowanie posiłków w późniejszych dań. Jeśli jednak nie bardzo wiesz, co zrobić z taką ilością zupy, to najprostszą odpowiedzią jest mrożenie. To świetny pomysł na przechowywanie jedzenia i przedłużenia jego zdatności do spożycia. Zupę najlepiej podzielić na mniejsze porcje, przelać do specjalnych pojemników, a następnie mrozić. Świetnie nadają się szczelne, szklane pojemniki, które idealnie pozwalają poporcjować zupę i zachować jej świeżość.
Istnieją jednak zupy, które wydają się idealne na każdy czas. Do nich możemy zaliczyć tradycyjny polski rosół lub uwielbiane w Polsce pomidorową, grochową i kapuśniak. Te zupy często kojarzą się nam z rodzinnymi obiadami i ukochanymi osobami, które je przyrządzają. Przez to jeszcze bardziej je cenimy.
Zupy warto włączyć do swojego codziennego menu z wielu powodów. Dostarczają one organizmowi wielu witamin i składników odżywczych, zimą rozgrzewają, a latem chłodzą. Przygotowanie zupy to także doskonała okazja do tego, żeby wykorzystać swoje ulubione, sezonowe warzywa.
Zupy to bogate źródło składników mineralnych, w tym potasu, który normuje ciśnienie tętnicze krwi, żelaza zapobiegającego anemii czy fosforu i wapnia, które zapewniają zdrowie kościom i zębom. To również skarbnica witamin.
Zupy w kuchni polskiej zawsze zajmowały zaszczytne miejsce. Stanowią bardzo odżywczy element obiadu, a w ostatnich latach – ze względu na zdrowotne właściwości - coraz częściej są spożywane na kolację, a nawet na śniadanie. Dzięki swojej rozgrzewającej naturze każda jest szczególnie mile widziana w okresie jesienno-zimowym, choć spożywamy je chętnie przez cały rok.