Jaka sól do kiszenia kapusty? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kiszenie kapusty jest procesem, który może wydawać się niezwykle skomplikowany. Warto wiedzieć, że by całość wyszła smaczna i zdrowa należy wybrać odpowiednie składniki. Wybór może być dość trudny, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy przygodę z kiszonkami. Wiele osób zastanawia się nie tylko, jaką dodać kapustę, ale też jaka najlepsza sól do kiszenia kapusty. To właśnie ona jest przecież odpowiedzialna za odpowiednią konserwację kiszonek. Warto więc stosować odpowiedni jej rodzaj.
A więc jaka sól do kiszenia kapusty będzie najlepsza? Jodowana czy niejodowana? Kamienna, czy himalajska? Może wydawać się, że jest ona mało znaczącym dodatkiem do kiszonek, jednak to od niej zależy smak, ale również zdrowotność przetworów. Za najlepszą sól do kiszenia uważa się niejodowaną sól kamienną. Dodatek jodu w soli może bowiem spowalniać lub zakłócać procesy fermentacji, niezbędne do uzyskania dobrej jakości kiszonek. W przypadku kapusty kiszonej zwykle używa się ilości 20 g na 1 kg kapusty. 20 g to około 1 duża łyżka soli. Najlepiej użyć soli kamiennej lub himalajskiej ze względu na obecność cennych minerałów i pierwiastków śladowych. Dobrze wybierać sól drobną, która szybciej rozpuszcza się w wodzie.
Teraz gdy już wiesz, jaka sól jest najlepsza, bez problemu wybierzesz odpowiednią do przygotowania tego smakołyku. Jeśli szukasz inspiracji na smaczną kiszoną kapustę, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam mnóstwo ciekawych przepisów.
Do kiszenia zwykle używa się białej kapusty, jednak nie jest to reguła. Ukisić można każdy rodzaj kapusty. Nadaje się do tego również kapusta czerwona, a nawet pekińska. Ta ostatnia popularna jest w wersji fermentowanej zwłaszcza w krajach azjatyckich. Kiszona kapusta nieodłącznie kojarzy się z polską kuchnią. To właśnie tutaj jest niezwykle popularna, choć nie występuje tylko w polskich daniach. Warto sięgać po nią od czasu do czasu, gdyż doskonale wzbogaca smak potraw ze względu na swój kwaśny smak.
Kapusta kiszona, czyli kapusta poddana procesowi fermentacji, to jeden z tych produktów, który ma w polskiej kuchni naprawdę szerokie zastosowanie. Jednak nie tylko ze względu na jej smak, ale również bogate właściwości zdrowotne, warto włączyć ją do menu. Kapusta dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Kapusta sama w sobie zawiera bardzo mało kalorii. W 100 gramach znajdziemy tylko 15 kalorii Jest także bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. A co z niej można zrobić?
- Surówkę,
- Farsz do pierogów i krokietów,
- Bigos,
- Zupę,
- Łazanki,
- Paszteciki,
- Placki.
Kapusta kiszona zawiera dużą ilość sodu, nie powinny więc jeść jej w nadmiarze osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, osoby chorujące na nerki oraz osoby z chorobami układu naczyniowo-sercowego i z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego – kiszona kapusta może działać drażniąco na śluzówkę żołądka.