Jaką śmietanę wybrać do mizerii?

Jaką śmietanę wybrać do mizerii
Jaką śmietanę wybrać do mizerii
ikona podziel się
Opublikowano: 25.05.2023 r., 22:54 | Autor: Oliwia Gawron

Mizeria to nic innego jak rodzaj dodatku do obiadu, najlepszą mizerię przygotujesz w okresie wiosennym, ale śmiało możesz włączyć ją nawet podczas zimy. Wystarczy, że połączysz starte ogórki ze śmietaną 18% tłuszczu. To najlepszy rodzaj śmietany do mizerii, jeśli jednak jesteś na diecie lub liczysz kalorie, możesz postawić na jogurt naturalny.

Jaką śmietanę wybrać do mizerii? Co jeszcze warto wiedzieć?

Mizeria to dodatek do obiadów, który zapewne zna każdy z nas. W każdym rodzinnym domu szczególnie w okresie letnim gościła ona na rodzinnym stole. To dodatek, który kojarzą nam się z niczym innym jak z latem, ale nie tylko. Jeśli masz ochotę na dodatek mizerii w ciągu innej pory roku niż lato, śmiało. Wykorzystaj dostępne o każdej porze roku ogórki i śmietanę. Jeśli o śmietanie mowa, jaką wybrać? Koniecznie postaw na śmietanę o zawartości 18% tłuszczu, ta idealnie sprawdzi się do obiadu.

Jej tradycyjna i powszechnie znana wersja przygotowywana jest z ogórków. Ale doczekała się ona wielu modyfikacji, już teraz połączenie śmietany nie jest skazane na towarzystwo ogórka. Okazuje się, że idealnie nada się także cukinia.

Jeśli już będziesz wiedzieć, jak się robi mizerię z cukinii, na pewno się zakochasz, tak samo, jak w tradycyjnej wersji i będziesz do niej bardzo często wracać, zapewniam Cię.

Wystarczy połączyć ją z duszonymi ziemiankami, odrobina masła i nie pozostaje nic jak tylko się delektować. Jest to idealny pomysł na obiad, który przeniesie Cię do letnich dni. Mizeria z cukinii idealnie sprawdzi się, także na zimę. W tym okresie możesz przygotować wersję ze śmietaną, ale możesz także zrobić z niej przetwory i zamknąć letni klimat do słoików. Wtedy będziesz mógł cieszyć się letnią surówką do obiadu w zimowe dni. Wystarczy, że pokroisz cukinię w cienkie plastry i przełożysz do wcześniej wyparzonych słoików, całość zalej octem z cukrem i przyprawami. Teraz nic tylko szczelinie zamknąć słoiki, otworzyć je w czasie zimowych dni i przenieść się do letniego pełnego słońca okresu. Z cukinii śmiało przygotujesz tradycyjną wersję mizerii, połącz startą na tarce lub pokrojoną w cienkie paski cukinie z zalewą. Zalewa do mizerii to nic innego jak śmietana lub jogurt grecki. W wersji bardziej fit idealnie sprawdzi się jogurt naturalny. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, każda będzie pyszna. Tak samo, jak latem przygotowanie jej nie zajmie Ci więcej niż 15 minut, a obiad zyska na niesamowitym smaku, który towarzyszy nam od dzieciństwa. Zima to dobra pora na letnie wspomnienia. Sam widzisz, że mizeria może powstać nie tylko z ogórków, skoro już wiesz, jaka śmietana do mizerii będzie najlepsza, przygotuj ją w swoim domu. Pamiętaj jednak, że nawet śmietana zawiera w swoim składzie laktozę. Laktoza to cukier naturalnie zawarty w mleku i innych produktach mlecznych. Cząsteczka tego dwucukru, aby mogła zostać wchłonięta w przewodzie pokarmowym, musi zostać rozłożona na mniejsze części – cząsteczkę glukozy i cząsteczkę galaktozy. Żeby doszło do takiego rozpadu laktozy w jelitach, potrzebny jest enzym – laktaza. U osób, u których enzym ten nie jest wytwarzany w wystarczającej ilości po spożyciu laktozy w mleku lub innych produktach mlecznych z laktozą może dochodzić do problemów jelitowych.

Skoro już wiesz jaką śmietanę wybrać, aby Twoja mizeria była najlepsza, koniecznie przygotuj ją w swoim domu i przekonaj się, że jest to dobry pomysł na dodatek do obiadu.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto