Jaka ryba będzie najlepsza do ryby po grecku? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ryba po grecku to obowiązkowa potrawa wigilijna, ale nie tylko, potrawa ta może być wykorzystywana również na kolację lub obiad w normalny dzień. Dlatego koniecznie dowiedz się, jaka ryba będzie najlepsza do ryby po grecku?
- Najlepiej sprawdzi się tutaj ryba biała, która ma bardzo mało ości, dlatego najlepszą propozycją będzie tutaj dorsz.
Oczywiście możesz wybrać inny rodzaj ryby, jednak pamiętaj o sprawdzeniu zawartości ości. Jeśli ryba będzie zawierała dość dużo ości, nie będzie najlepsza, a jedzenie takiej potrawy będzie niekomfortowe. Ryba po grecku to dobry pomysł na świąteczną potrawę, ale i na obiad czy kolację.
Ryby to niezwykle cenne źródło witamin z grupy B, a te bardziej tłuste, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A,D,E. Ryby dostarczają nam nie tylko witamin, ale i wielu składników mineralnych takich jak fosfor, wapń czy jod, a także są źródłem białka w naszej diecie. Warto wspomnieć, że białko z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Dlatego szczególnie zachęcam do spożywania większej ilości ryb w ciągu tygodnia. Nie tylko na obiad, możesz przygotować np. sałatkę z tuńczykiem lub pastę z makreli na pieczywo. Sposobów na urozmaicenie naszej diety w ryby jest całe mnóstwo, taka zmiana wyjdzie nam tylko na dobre, dlatego szczególnie zachęcam.
Ryby na naszym talerzu powinny gościć 2-3 razy w tygodniu, w każdej postaci. Szczególnie powinniśmy sięgać po ryby tłuste morskie. Będą one cennym źródłem witaminy D i kwasów omega 3 , które są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Dodatkowo wykazano, że osoby, które jedzą duże ilości ryb, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia i miażdżycę.
W Polsce spożycie ryb niestety nadal jest na niewielkim poziomie w porównaniu do Japonii czy Norwegii. Przeciętny Polak zjada tylko 13 kg ryb rocznie.
Skoro już wiesz, jaka ryba do ryby po grecku będzie najlepsza, koniecznie dobierz podstawowe warzywa takie jak marchew, seler czy pietruszka i przygotuj ta tradycyjną potrawę.
Jeśli filet rybny nie będzie w mące pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Będzie to idealna propozycja dla wszystkich osób.
Skoro już wiesz, jak zrobić przepis na rybę po grecku koniecznie wypróbuj mój sprawdzony sposób i przekonaj się, jaka jest pyszna. Z innych moich propozycji dowiesz się jak smażyć rybę do ryby po grecku.