Jaka powinna być temperatura i czas przy wędzeniu szynki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Wędzenie jest jednym z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie domowej wędliny. Jednak wiele osób zastanawia się, jak długo należy ją wędzić, by była smaczna oraz w jakiej temperaturze. A więc, jaka temperatura i czas przy wędzeniu szynki? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, ile czasu i jaką temperaturę powinniśmy przyjąć podczas wędzenia szynki. Wszystko zależy od wielu czynników: rodzaju i wielkości wędzarni, ilości wędzonek, które znajdują się wewnątrz, rodzaju drewna, jakim wędzimy, rodzaju mięsa, które wybieramy do wędzenia oraz stabilności temperatury wewnątrz wędzarni.
Temperatura wędzenia szynki zależy od sposobu, w jaki chcemy ją uwędzić:
- wędzenie na gorąco - optymalna temperatura to 50-65 stopni C.
- wędzenie na ciepło - optymalna temperatura to 30-50 stopni C.
- wędzenie na zimno - optymalna temperatura to 12-24 stopni C.
W zależności od wybranej temperatury będzie się również różnił czas wędzenia. Wędzenie na zimno wymaga zaangażowania przez kilka dni, na ciepło do 48 godzin, a na gorąco tylko przez kilka godzin.
- wędzenie na gorąco - wędzenie trwa do 120 minut.
- wędzenie na ciepło - wędzenie trwa przez kilka godzin (2- 4) w czasie 2 dni.
- wędzenie na zimno - przez pierwsze dwa dni wędzimy po 8-10 h dziennie. Następnie przez 10 dni wędzimy je po 2h dziennie.
Wiele osób przyjmuje również zasadę, że temperatura w wędzarni powinna być o 10 stopni wyższa, niż ta w środku mięsa. Dla szynki powinno to być 68 stopni. To też sprawdzona metoda. Jednak znacznie bardziej sprawdzone są te podane powyżej. Warto jednak pamiętać, że najlepsza metoda to ta, która najbardziej nam pasuje. To znaczy, która pozwoliła nam na przygotowanie najsmaczniejszego mięsa. We własnej wędzarni dobrze jest nieco eksperymentować. Zmieniać temperaturę, ilość drewna i dymu, a także gatunek drewna.
Domowa szynka wędzona sprawdzi się nie tylko od święta, ale również na co dzień. Nie ma nic smaczniejszego niż wspaniała wędlina, która sprawdza się zarówno z chlebem, jak i z miłymi przekąskami.
Jak wędzić krok po kroku?
- Wędzarnię wcześniej nagrzewamy i opalamy wybranym gatunkiem drewna. Suszymy mięso przy uchylonym otworze na dym. Po upływie około godziny zamykamy wędzarnię i otwór dymu i zaczynamy proces wędzenia. Do wędzenia potrzebne są:
– dobrej jakości mięso,
- odpowiedniego gatunku drewna
- wędzarnia.
- Do tradycyjnej wędzarni ogrodowej z paleniskiem do powstałego żaru dorzucamy większe kawałki drewna. Temperaturę na wędzarni kontrolujemy za pomocą drzwiczek w palenisku, ograniczamy lub zwiększamy dopływ powietrza.
- Czas wędzenia będzie uzależniony od rodzaju mięsa i od jego wielkości, a także od temperatury, jaką mamy w wędzarni.
Teraz gdy już wiesz ile czasu wędzić mięso oraz jaka powinna być temperatura wędzenia, możesz spokojnie sięgać po przepisy na jej przygotowanie. Wspaniale sprawdza się nie tylko szynka poddana wędzeniu, ale również schab, karkówka, czy polędwiczka. Wszystkie te produkty z powodzeniem można wykorzystywać na kanapki, czy w sałatkach.