Jaka mąka jest najlepsza do naleśników?
Do przygotowania naleśników najlepiej sprawdzi się mąka pszenna tortowa lub krupczatka, która oznaczona jest jako typ 400,450 lub 500. Mąka pszenna zawiera gluten, który odpowiada za powstanie pulchnego ciasta.
- Naleśniki możesz przygotować także z mąki żytniej, jednak warto wymieszać się z innym rodzajem mąki (sama mąka żytnia może okazać się zbyt ciężka).
- Naleśniki wykonasz także przy użyciu mąki orkiszowej, jest to mąka bezglutenowa. Ciasto przygotowane na bazie mąki orkiszowej jest kleiste i ciężko usmażyć z niej cienkie naleśniki.
- Do naleśników możesz wykorzystać także mąkę kukurydzianą (również bezglutenową). Przed przygotowaniem ciasta naleśnikowego warto podgotować mąkę kukurydzianą z dodatkiem wody.
- Najlepsza mąka bezglutenowa do przygotowania naleśników to mąka ryżowa. Naleśniki z mąki ryżowej wychodzą bardzo podobne do tych przygotowanych z mąki pszennej. Naleśniki ryżowe są delikatne w smaku, dlatego będą doskonale pasować do słodkich i wytrawnych dań.