Jaka mąka dla cukrzyka? Co jeszcze warto wiedzieć?
Cukrzyca jest jednostką chorobową, która dotyka coraz większą ilość osób. Warto wiedzieć, że w tym przypadku modyfikacja sposobu odżywiania jest kluczowa, by zadbać o swoje zdrowie. Warto zacząć od najprostszych, a przy tym najczęściej wybieranych produktów, takich jak np. mąka.
Jaka mąka dla cukrzyka? Rodzaj mąki jest niezwykle ważny na diecie cukrzycowej. Głównie ze względu na zawartość węglowodanów i indeks glikemiczny. Najlepsze rodzaje mąki dla osób z cukrzycą to:
- mąka razowa,
- mąka z ciecierzycy,
- mąka gryczana,
- mąka owsiana,
- mąka kokosowa,
- mąka z komosy ryżowej,
- mąka sojowa.
Mąki te zawierają niski indeks glikemiczny i nie obfitują w węglowodany. Najlepsza mąka i ta w pełni bezpieczna dla osób chorych na cukrzycę to taka, która nie będzie podnosić gwałtownie poziomu cukru we krwi. Mąka pszenna, czy żytnia sprawdzi się, pod warunkiem że będzie miała wysoki typ. Idealna będzie na przykład mąka razowa.
Warto wiedzieć, że na diecie cukrzycowej, nie sprawdzi się każdy rodzaj mąki. Jednak wiele z dostępnych na rynku będzie świetnym rozwiązaniem. Mąka razowa, czy owsiana, nie są drogie. W dodatku są również łatwo dostępne. Jeśli chodzi natomiast o mąki bardziej egzotyczne, dobrze jest nieco poeksperymentować. Świetną opcją są te ze strączków np. grochu, czy ciecierzycy - idealnie nadają się do dań wytrawnych. Niski indeks glikemiczny, mają również te na bazie orzechów np. kokosowa, czy z migdałów.
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna wynikająca z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny - hormonu produkowanego przez trzustkę. Osób zmagających się z tą chorobą co roku przybywa. Według International Diabetes Federation w 2040 roku ma być już 642 miliony osób z cukrzycą. Na szczęście z cukrzycą można normalnie żyć, konieczne jest tylko odpowiednie leczenie i zmiana stylu życia, w tym diety. Cukrzycę można zwykle podejrzewać u osób, u których występuje wzmożone pragnienie i duża ilość oddawanego moczu na dobę. Dalszymi objawami, które sugerują cukrzycę, jest postępująca utrata masy ciała i odwodnienie, postępujące osłabienie, obniżona odporność organizmu w postaci nawracających infekcji i zmian ropnych skóry, szybko postępujące upośledzenie wzroku, dokuczliwy świąd w ujściu cewki moczowej. Cukrzyca niszczy naczynia krwionośne i nerwy, w efekcie z biegiem czasu może powodować kolejne choroby.
Odpowiednia dla cukrzyka dieta powinna opierać się na częstych posiłkach i wybieraniu produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG poniżej 55). Niezależnie od typu choroby, dieta cukrzycowa jest jednym z niezbędnych elementów leczenia. Sprawdzi się także u osób, u których występuje większe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, czyli np. u tych, których rodzice zmagali się z cukrzycą, a także u osób z nadwagą, małą ilością aktywności fizycznej i niewłaściwym sposobem żywienia.
Chorujący na cukrzycę powinni być na diecie cukrzycowej, to specjalna modyfikacja zdrowego odżywiania, w której obniżona jest ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów, a zwiększona ilość produktów o niskim Indeksie Glikemicznym.