Jaka jest temperatura w lodówce?

Jaka jest temperatura w lodówce
Jaka jest temperatura w lodówce
ikona podziel się
Opublikowano: 02.06.2023 r., 15:37 | Autor: Oliwia Gawron

Kupując nową lodówkę, warto widzieć, ile ma ona stopni w środku i jak ją odpowiednio ustawić.

Lodówka może dzielić się też na część mrożącą, czyli na zamrażalnik. Jednak ta właściwa część, gdzie przechowujemy większość produktów spożywczych, nie powinna przekraczać zera stopni.

Jeśli tak się stanie, produkty zaczną nam zamarzać.

Jaka jest temperatura w lodówce? Co jeszcze warto wiedzieć?

Nie każdy z nas wie, jaka temperatura w lodówce jest prawidłowa i jaki jest jej zakres. Pomimo że każdy z nas ma ją w swoim domu, nie wiemy, jak prawidłowo ją ustawić. Dlatego koniecznie dowiedz się, jaka temperatura powinna być w lodówce i ile stopni ustawić tak, aby produkty zachowały swoją świeżość, ale przy tym nam nie zamarzały.

Właściwa temperatura to taka, która nie przekracza zera stopni. Warto zadbać i sprawdzać co jakiś czas, jaką temperaturę ma nasza lodówka, ponieważ nie kiedy może dojść do przestawienia się lub rozregulowania. Warto wspomnieć, że prawidłowa temperatura w lodówce jest bardzo ważna, ponieważ, jeśli niektóre produkty będą przechowywane w wyższej temperaturze, niż powinny, a zapewnione warunki nie będą chłodnicze, możemy nawet doprowadzić do zatrucia pokarmowego po spożyciu takich produktów. Jajka i nabiał oraz mięso i wędliny są to grupy produktów najbardziej narażone na zagrożenia mikrobiologiczne co ze względu na złe rozmrażanie lub złe przechowywanie w nie odpowiedniej temperaturze.

Optymalna temperatura w lodówce oraz panująca w niej właściwa wilgotność tworzy idealne warunki, w których możemy bez problemu przechowywać nasze produkty spożywcze. Wszystko po to, aby ich świeżość była najlepsza.

Właściwa temperatura nie tylko w lodówce, ale też w zamrażalniku lodówki skutecznie zahamują rozwój bakterii oraz drobnoustrojów, które nie tylko mogą powodować psucie się żywności, ale też stwarzają zagrożenie mikrobiologiczne dla naszego zdrowia.

Kolejną rzeczą gdzie może dojść do dużego zanieczyszczenia mikrobiologicznego, jest właśnie proces rozmrażania.

Zatem, jak prawidłowo rozmrozić produkty? Ze wszystkimi postępujemy bardzo podobnie. Zamrożone produkty wyjmujemy z zamrażalnika, umieszczamy w naczyniu, może być to Miska lub talerz, a następnie wkładamy do lodówki. Odstawiamy produkt na kilka godzin lub na całą noc. Wiele osób popełnia błąd przy tym procesie, ponieważ umieszcza zamrożony produkt w naczyniu z wodą, co jest bardzo niekorzystne ze względu mikrobiologicznego, ponieważ może dojść do namnażania się bakterii.

Skoro już wiesz, jaka temperatura w lodówce jest dobra, sprawdź czy miejsce, w którym na co dzień przechowujesz swoją żywność, jest bezpieczne i nie stwarza zagrożenia dla Ciebie i Twoich bliskich.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto