Jaka jest najlepsza szarlotka na świecie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie jesienno — zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, a także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami.
Jak zrobić szarlotkę, jak i przepisów na nią jest wiele, doczekała się ona też wielu modyfikacji, dzisiaj jednak skupimy się na tej najlepszej, czyli na kruchym cieście.
Skoro już wiesz, jaka jest najlepsza szarlotka na świecie, przyjrzyjmy się składnikom, z jakich jest przygotowana.
Główny składnik to jabłka, możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.
Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoja szarlotka będzie pyszna.
Kolejny podstawowy składnik to mąką, głównie pszenna, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Warto postawić na dodatek cukru do lekko kwaśnych jabłek, możesz użyć cukier biały lub brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Nasza idealna i najpyszniejsza szarlotka na zimę dostarczy Ci wielu cennych witamin i składników, przez sporą ilość jabłek w swoim nadzieniu.
Mają one korzystny wpływ na zdrowie. Dlatego zaleca się je spożywać nie tylko codziennie, ale szczególnie w czasie wielu dolegliwości. Poprzez wysoką zawartość witamin będą odpowiedzialne za naszą odporność. Należą one do owoców o niskim indeksie glikemicznym, co będzie bardzo ważną informacją dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, ponieważ ich dieta powinna opierać się właśnie na takich składnikach.
Znajdź swój najlepszy przepis na najlepszą szarlotkę, dowiedź się jak upiec i włącz te niesamowite owoce do swojej diety na co dzień.
Wykorzystaj je szczególnie teraz w okresie jesiennym, gdy mamy ich pod dostatkiem, a cena jest najniższa w roku. Twój sprawdzony przepis idealnie nada się na domowe spotkania w gronie całej rodziny, ale też dla znajomych na imprezę. Nie ma osoby, która nie kocha szarlotki na kruchym cieście, podaj ją najbliższym i przekonaj wszystkich, jaka jest smaczna. Będzie dobra nawet dla najmłodszych członków rodziny.