Jak zwinąć tortillę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Tortilla to płaski, okrągły placek o średnicy od 6 do 30 cm. W dalszej części dowiesz się jak zawijać w prosty sposób tortillę. Chętnie wykorzystywana jest do przygotowania dań w kuchni meksykańskiej. Placki z tortilli najczęściej wytwarzane są z mąki kukurydzianej lub pszennej. Najczęściej stosowane są jako pieczywo lub baza do przygotowania potraw. Na bazie tortilli można przygotować quesadillę, tacos, enchilada, wrapy czy nachosy. Na naszej stronie znajdziesz przepis na domową tortillę. Przepis ten jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
A więc jak zwinąć tortillę? Tortille można zwinąć na kilka sposobów:
- Aby dobrze zwinąć tortillę w formę burito rozpocznij od złapania dolnego brzegu tortilli i zwinięciu go w kierunku farszu. Następnie brzegi tortilli zagnij do środka, ciągle przytrzymując zwinięty kawałek placka. Tortille z farszem zawiń od dołu w kierunku wolnego brzegu - w tym kroku ciągle dociskaj zawinięte brzegi placka, aby nie rozpadły się. Tortille w formie burrito zapiekaj.
- Aby zawinąć tortillę w rulon umieść na jej jednym brzegu farsz. Następnie całość zwiń w kierunku suchej strony - jest to najłatwiejszy sposób na zawijanie tortilli.
- Aby zawinąć tortillę w formę wrapa farsz umieść mniej więcej na środku placka. Następnie dół tortilli podciągnij do góry i ułóż na części farszu. Następnie oba boku tortilli nałóż na wierzch farszu i dobrze dociśnij, aby się nie otworzyła. Tak najczęściej zawijane są kebaby w tortilli.
- Aby zawinąć tortillę jak quasadillę farsz umieść na jednej połowie placka. Następnie farsz przykryj drugą połową i tortillę pokrój w trójkąty.
- Tortillę możesz zawinąć również w rożek. W tym celu tortillę podziel na 4 części, każdą z nich zwiń w rożki, brzegi zepnij wykałaczkami i nadziej ulubionym farszem.
W kuchni polskiej najczęściej wykorzystywana jest tortilla z mąki pszennej. Mąka pszenna to najczęściej wybierana mąka w kuchni polskiej. Jest ona otrzymywana z pszenicy i wykorzystywana do produkcji sosów, pieczywa, a także ciast. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka o typie 450 jest lekkostrawna i najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania ciasta biszkoptowych. Natomiast mąka o typie 1850 zawiera większą ilość błonnika pokarmowego i wykorzystuje się ją do przygotowania pieczywa typu graham. W mąkach typu 2000 jest dużo więcej błonnika niż w mąkach typu 450. Jednak mąki z niższymi numerami warto wybierać na dietach lekkostrawnych. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.
Podsumowując: znasz już sprawdzony sposób na zawijanie tortilli. Najprostszy z nich to zwinięcie tortilli w rulon. W ten sposób szybko i łatwo przygotujesz przekąski na imprezy - wystarczy, że tortillę posmarujesz serkiem kanapkowym lub hummusem i ułożysz ulubione warzywa, zwiniesz tortillę w rulon i pokroisz na mniejsze kawałki. Wykorzystanie tortilli w kuchni to równie doskonały pomysł na przygotowanie pysznego obiadu, który najlepiej smakuje na ciepło. Tortilla ładnie prezentuje się jako przekąska.