Jak zrobić żurek z butelki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Żurek to zupa, którą przygotowuje się na bazie wywaru zagęszczonego zakwasem. Najczęściej do przygotowania żurku wykorzystuje się zakwas przygotowany na bazie mąki żytniej. W dalszej części dowiesz się jak ugotować żurek na Wielkanoc. Tradycyjny domowy żurek z dodatkiem białej kiełbasy ma charakterystyczny, kwaśny smak. Smaczny żurek to specjalność kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej, a także słowackiej. Jego nazwa pochodzi od tłumaczenia niemieckiego wyrazu sūr, który oznacza kwaśny. Do przygotowania żurku możemy wykorzystać różne dodatki (np. gotowane jaja kurze lub różne rodzaje wędzonego mięsa). Najlepszy żurek podawany jest jako danie w wielu restauracjach. Pyszny żurek często serwowany jest w wydrążonej bułce. Dodatkowo żurek przygotowywany jest w okresie święta wielkanocnych. Sprawdzony przepis na żurek z butelki jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
Do przygotowania zupy wykorzystuje się zakwas na żurek. W obecnych czasach możemy zakupić gotowy zakwas w sklepie. Warto jednak przygotować go samodzielnie. W tym celu przygotuj mąkę, letnią wodę, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu. Do słoika wsyp mąkę, stopniowo wlewaj wodę i mieszaj zawartość słoika przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie do słoika dodaj obrany i posiekany czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj, a słoik przykryj gazą. Następnie słoik odstaw w ciepłe miejsce na około pięć dni. Codziennie zakwas przemieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Tak przygotowany zakwas wykorzystaj do przygotowania pysznej zupy. Niewykorzystany zakwas przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.
A jak zrobić żurek z butelki? Na początek przygotuj 6 szklanek wywaru mięsnego, 400 gram wędzonych żeberek, pół kilograma kiełbasy białej surowej, 2 szklanki zakwasu na żurek z butelki, 2 płaskie łyżki majeranku, 1 ząbek czosnku oraz 6 łyżek śmietany do zup. Wywar mięsny zagotuj z dodatkiem żeberek pokrojonych na mniejsze części. Wywar gotuj przez około 20 minut. Następnie dodaj białą kiełbasę i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Po tym czasie dodaj zakwas na żurek i zupę gotuj przez 10 minut. Do żurku dodaj czosnek podprażony na patelni oraz majeranek. Zupę zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do szklanki wlej odrobinę wywaru, dodaj do niego śmietanę i dokładnie wymieszaj. Zaprawioną śmietanę dodaj do reszty wywaru i wymieszaj. Kiełbasę wyciągnij z zupy, pokrój w plastry i włóż z powrotem do garnka z żurkiem. Żurek możesz podać z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo.
Żurek to danie staropolskie, dlatego w każdym regionie można spotkać inny przepis na przygotowanie żurku. W niektórych rejonach Żurek podawany jest z osobno ugotowanymi ziemniakami, które okraszone są słoniną lub boczkiem. W innych rejonach żurek podawany jest z kiełbasą wędzoną lub parzoną, a także z gotowanym jajkiem. Żur żeniaty jest podany z dodatkiem pokrojonych w kostkę ziemniaków.
Podsumowując: wiesz już jak zrobić żurek z butelki. Przepis na żurek stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Wykorzystanie żurku z butelki sprawia, że jest on również szybki w przygotowaniu. Smaczny żurek jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.