Jak zrobić żurek z butelki?

- Na początek przygotuj:
- szklanek wywaru mięsnego,
- gram wędzonych żeberek,
- pół kilograma kiełbasy białej surowej,
- szklanki zakwasu na żurek z butelki,
- płaskie łyżki majeranku,
- ząbek czosnku,
- łyżek śmietany do zup.
- Wywar mięsny zagotuj z dodatkiem żeberek pokrojonych na mniejsze części.
- Wywar gotuj przez około 20 minut.
- Następnie dodaj białą kiełbasę i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut.
- Po tym czasie dodaj zakwas na żurek i zupę gotuj przez 10 minut.
- Do żurku dodaj czosnek podprażony na patelni oraz majeranek.
- Zupę zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Do szklanki wlej odrobinę wywaru, dodaj do niego śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Zaprawioną śmietanę dodaj do reszty wywaru i wymieszaj.
- Kiełbasę wyciągnij z zupy, pokrój w plastry i włóż z powrotem do garnka z żurkiem.
- Żurek możesz podać z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo.