Jak zrobić żurek? Co jeszcze warto wiedzieć?
Żurek to zupa, którą przygotowuje się na bazie wywaru zagęszczonego zakwasem. Najczęściej do przygotowania żurku wykorzystuje się zakwas przygotowany na bazie mąki żytniej. W dalszej części odpowiemy na pytanie, jak się robi smaczny żurek na zakwasie. Tradycyjny domowy żurek z dodatkiem białej kiełbasy ma charakterystyczny, kwaśny smak. Smaczny żurek to specjalność kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej, a także słowackiej. Jego nazwa pochodzi od tłumaczenia niemieckiego wyrazu sūr, który oznacza kwaśny. Do przygotowania żurku możemy wykorzystać różne dodatki (np. gotowane jaja kurze lub różne rodzaje wędzonego mięsa). Najlepszy żurek podawany jest jako danie w wielu restauracjach. Pyszny żurek często serwowany jest w wydrążonej bułce. Dodatkowo żurek przygotowywany jest w okresie święta wielkanocnych.
A więc jak ugotować żurek na zakwasie? Na początek przygotuj następujące składniki: bulion mięsny lub warzywny, wędzone żeberka lub wędzony boczek, białą kiełbasę, zakwas na żurek, przyprawy oraz śmietankę. Możesz także przygotować ugotowane jaja kurze. Następnie bulion zagotuj z dodatkiem pokrojonych żeberek lub boczku i całość gotuj przez około 20 minut. Do bulionu dodaj surową białą kiełbasę pokrojoną w plastry, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Do wywaru dodaj zakwas na żur, przyprawy i całość gotuj kolejne 10 minut. Zupę zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby żurek dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do gotowego żurku dodaj ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jaja kurze.
Żurek to danie staropolskie, dlatego w każdym regionie można spotkać inny przepis na przygotowanie żurku. W niektórych rejonach Żurek podawany jest z osobno ugotowanymi ziemniakami, które okraszone są słoniną lub boczkiem. W innych rejonach żurek podawany jest z kiełbasą wędzoną lub parzoną, a także z gotowanym jajkiem. Żur żeniaty jest podany z dodatkiem pokrojonych w kostkę ziemniaków.
Do przygotowania żurku wykorzystuje się zakwas. W obecnych czasach możemy zakupić gotowy zakwas w sklepie. Warto jednak przygotować go samodzielnie. W tym celu przygotuj mąkę, letnią wodę, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu. Do słoika wsyp mąkę, stopniowo wlewaj wodę i mieszaj zawartość słoika przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie do słoika dodaj obrany i posiekany czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj, a słoik przykryj gazą. Następnie słoik odstaw w ciepłe miejsce na około pięć dni. Codziennie zakwas przemieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Tak przygotowany zakwas wykorzystaj do przygotowania pysznej zupy. Niewykorzystany zakwas przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.
Podsumowując: wiesz już, jak zrobić żurek na zakwasie z dodatkiem mięs wędzonych, białej kiełbasy oraz gotowanych jaj kurzych. Przepis na żurek stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.