Jak zrobić zupę z dyni? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zupa dyniowa to świetna opcja na obiad. Jest szybka, tania, a przy tym naprawdę smaczna i odżywcza. Nadaje się zarówno dla najmłodszych, jak i starszych. Zupa z dyni jest pyszna i kremowa, a przy tym niesamowicie aromatyczna. Choć kojarzy się zwykle z jesienią, ze względu na popularność w tym okresie dyni, a także przez jej piękny kolor, który przywodzi na myśl jesienne liście, to z powodzeniem może gościć na stole przez cały rok. Świeże warzywo można równie dobrze zastąpić mrożonym, a jej smak pozostanie bez zmian. Ma wielu fanów, jednak bardzo dużo osób boi się jej spróbować, ze względu na specyficzny, słodkawy smak dyni. Wiele osób zastanawia się, również jak się robi ją w domu.
A więc jak zrobić zupę z dyni? Oto najprostszy sposób na to danie:
- Dynię obierz i pokrój w małą kostkę. W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć dynię. W tym samym czasie obierz 4 ziemniaki i 2 marchewki, pokrój je również w dużą kostkę i dodaj do dyni.
- Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek (3-4 ząbki). Podsmaż przez chwilę, następnie zalej wszystko bulionem (1,5 l). Dodaj pieprz, sól, curry, kurkumę i kmin. Wszystko wymieszaj i gotuj przez około 15 minut.
- Dodaj do zupy puszkę pomidorów i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Na koniec wlej do zupy mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj.
- Całość zblenduj na gładką masę i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zupa z dyni to doskonały pomysł na pyszny dodatek do wielu dań. Zupa, która powstaje z przepisu, jest pyszna, a przy tym niezwykle aromatyczna. Jednak jeśli nie przepadasz za azjatyckimi smakami, możesz użyć tylko ulubionych ziół i dużej ilości pieprzu. W takiej wersji to dobra opcja również dla dzieci. Dla tych najmłodszych możesz pominąć duży dodatek ostrych przypraw.
Zupa ta sama w sobie nie ma charakterystycznego smaku, dlatego świetnie komponuje się z różnymi przyprawami. Dodatek ostrego curry, orientalnego kuminu i słodkiego mleczka kokosowego idealnie współgra z delikatną naturą dyni.
Zupa dyniowa jest lekkostrawna, dodatkowo zawiera małą ilość kalorii w jednej porcji. Idealnie nada się jako potrawa na wielu różnych dietach. Ze względu na brak zbóż przypadnie do gustu osobom na diecie bezglutenowej, a także miłośnikom roślinnej kuchni. Mogą sobie na nią również pozwolić osoby na diecie redukcyjnej, a także osoby z problemami z układem trawiennym, gdyż jest bardzo delikatna. Wtedy warto jednak zrezygnować z dodatku curry. Składniki na zupę są bardzo podstawowe i można dostać je w każdym sklepie. Dodatkowo wszystkie są w pełni wegańskie, dlatego osoby na diecie roślinnej nie muszą się martwić i mogą spokojnie po ten przepis sięgnąć.
Dynia to warzywo, które nie cieszy się tak dużą popularnością. Warto to zmienić i sięgnąć po nią częściej. Nie tylko dlatego, że jest smaczna, czy tania. To również wspaniałe źródło wielu witamin i składników mineralnych. Gotując zupę dyniową, możesz włączyć ją do menu w łatwy sposób.
Jeśli wciąż zastanawiasz się jak ugotować zupę z dyni i potrzebujesz dokładnych wskazówek, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na zupę z dyni, który doskonale sprawdzi się w zależności od posiadanych składników, czy Twoich preferencji.