Jak zrobić zupę pieczarkową? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zupa pieczarkowa to jedna z tych potraw, które doskonale sprawdzają się na co dzień. Pieczarki, to grzyby, które z łatwością można dostać w każdym sklepie. Dzięki temu są wręcz idealnym dodatkiem do dań. W tej potrawie grają one pierwsze skrzypce. To właśnie ich wspaniały aromat nadaje całości doskonałego smaku. Zupa pieczarkowa smakuje doskonale zarówno w wersji z makaronem, jak i ziemniakami. Jeśli kochasz szaleństwa w kuchni, możesz też dodać do niej grzanki, groszek ptysiowy, czy ugotowaną kaszę, np. jaglaną.
Jak zrobić zupę pieczarkową? Potrzebne Ci będą świeże pieczarki, cebula, śmietanka, bulion, czosnek i makaron.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Dodaj do niej pokrojony w kostkę czosnek.
- Pieczarki obierz i pokrój w plasterki, dodaj do garnka. Całość zalej bulionem, gotuj 10 minut.
- Dodaj makaron i gotuj kolejne 10 minut.
- Do garnka wlej śmietankę i dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.
Jeśli szukasz inspiracji na to jak ugotować zupę pieczarkową, koniecznie sięgnij do wyróżnionych przepisów na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na zupę pieczarkową. To doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nawet dla dzieci. W dodatku wszystkie składniki są łatwo dostępne, więc można po nią sięgać naprawdę często. To dobre rozwiązanie dla wszystkich miłośników grzybów. Najlepiej smakuje ona ze świeżych pieczarek. Możesz ją robić ze śmietaną kwaśną, ale również słodką śmietanką.
Choć ta zupa pieczarkowa przygotowana jest z makaronem, to można ją również wzbogacić o inne dodatki. Doskonale smakuje również z ziemniakami. Węglowodanowy dodatek sprawia, że zupa jest niezwykle sycąca, a przy tym bardziej odżywcza. Można do zupy dodać również kaszę jaglaną, która idealnie sprawdza się zwłaszcza zimą, ze względu na rozgrzewający charakter. Zupa pieczarkowa z takim dodatkiem jest smaczna i pożywna. Jeśli sięgasz po makaron, to najlepiej użyć makaronu pełnoziarnistego, który jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Dba on o zdrowie układu pokarmowego, a także o serce. Makaron ten jest również bardziej odżywczy, dostarcza znacznie więcej witamin z grupy B, ale także miedzi czy magnezu.
Pieczarki, to grzyby nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Przepis na zupę pieczarkową z makaronem jest wspaniałą opcją dla każdego, kto kocha grzyby. W tej zupie to właśnie one stanowią główny składnik. Dzięki temu ta potrawa jest tak aromatyczna. Dostarczają one składników mineralnych, które ciężko jest znaleźć w innym pożywieniu. Warto, by stanowiły dość sporą część diety, dzięki temu korzystnie wpłyną na organizm. Dodatkowo wpływają one niezwykle korzystnie na aromat całego dania, dlatego ich dodatek sprawi, że całość będzie na pewno bardzo smakowitą opcją. Pieczarki zwykle bywają bardzo niedoceniane, stosuje się je tylko ze względu na walory smakowe, ale to naprawdę wartościowy dodatek. Im częściej pojawiają się w diecie, tym lepiej. To całe bogactwo prozdrowotnych substancji i antyoksydantów. Pieczarki mają około 250-300 kcal w 100 g. Dostarczają nam błonnika, ale także niewielkich ilości witamin z grupy B oraz potasu, żelaza, cynku, wapnia, magnezu.