Jak zrobić zupę ogórkową?

1. Mięso opłucz pod zimną wodą, włóż do garnka i zalej zimną wodą.

2. Następnie zawartość garnka doprowadź do zagotowania, moc palnika zmniejsz na najniższą, garnek przykryj i gotuj mięso na wywar przez około godzinę.

3. Po tym czasie dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziele angielskie i wywar gotuj przez 30 minut. W tym czasie warzywa umyj, obierz.

4. Marchewkę, pietruszkę oraz seler pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju.

5. Pora pokrój wedle uznania i również podsmaż na odrobinie oleju.

6. Ogórki zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach i odsącz je z zalewy (nie wylewaj jej).

7. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.

8. Miękkie mięso wyciągnij z wywaru i pozostaw do ostudzenia.

9. Do wywaru dodaj przygotowane wcześniej warzywa (poza ogórkami i ziemniakami) i całość gotuj przez około 5 minut.

10. Po tym czasie dodaj ziemniaki i gotuj do ich miękkości.

11. Po tym czasie do zupy dodaj ogórki i gotuj przez 10 minut.

12. Na koniec zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem, jeśli lubisz bardziej kwaśną zupę, możesz dodać również zalewą z ogórków kiszonych.

13. Zupę zagotuj i wyłącz. Śmietanę wymieszaj z gorącym wywarem w osobnym naczyniu i dodaj ją do garnka z zupą.

14. Zupę dokładnie wymieszaj.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić zupę ogórkową?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić zupę ogórkową? Co jeszcze warto wiedzieć?

Zupa ogórkowa to potrawa wywodząca się z kuchni polskiej. Najczęściej przygotowywana jest na wywarze mięsnym lub mięsno-warzywnym oraz z dodatkiem startych ogórków kiszonych, oraz pokrojonych w kostkę ziemniaków. Zupę można zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym. Sprawdzony przepis na zupę ogórkową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Zupę z tartych ogórków można podać na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa często podawana jest również w wielu polskich restauracjach.

A więc jak zrobić zupę ogórkową z ziemniakami? Na początek przygotuj 500 g dowolnego mięsa, 3 litry wody, 2 duże marchewki, 2 średnie pietruszki, mały kawałek selera oraz pora, 5 średnich ziemniaków, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu czarnego, odrobinę soli, 500 gram ogórków kiszonych (mogą być w zalewie), pół szklanki śmietany do zup oraz olej rzepakowy. Mięso opłucz pod zimną wodą, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Następnie zawartość garnka doprowadź do zagotowania, moc palnika zmniejsz na najniższą, garnek przykryj i gotuj mięso na wywar przez około godzinę. Po tym czasie dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziele angielskie i wywar gotuj przez 30 minut. W tym czasie warzywa umyj, obierz. Marchewkę, pietruszkę oraz seler pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Pora pokrój wedle uznania i również podsmaż na odrobinie oleju. Ogórki zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach i odsącz je z zalewy (nie wylewaj jej). Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Miękkie mięso wyciągnij z wywaru i pozostaw do ostudzenia. Do wywaru dodaj przygotowane wcześniej warzywa (poza ogórkami i ziemniakami) i całość gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj ziemniaki i gotuj do ich miękkości. Po tym czasie do zupy dodaj ogórki i gotuj przez 10 minut. Na koniec zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem, jeśli lubisz bardziej kwaśną zupę, możesz dodać również zalewą z ogórków kiszonych. Zupę zagotuj i wyłącz. Śmietanę wymieszaj z gorącym wywarem w osobnym naczyniu i dodaj ją do garnka z zupą. Zupę dokładnie wymieszaj i podawaj na ciepło.

Ogórki kiszone to poddane procesowi fermentacji mlekowej ogórki gruntowe. Ogórki są warzywem niskokalorycznym, a te poddane kiszeniu posiadają ich jeszcze mniej, gdyż cukier w nich zawarty ulega rozkładowi podczas kiszenia. Ogórki są dobrym źródłem fosforu, sodu i potasu, zawierają także sporo magnezu. Sód jest bardzo istotnym składnikiem w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, dzięki niemu utrzymujemy prawidłowe napięcie nerwowe.

Podsumowując prosty przepis na zupę z kiszonych ogórków to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest najlepsza bezpośrednio po ugotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Jako dodatek do zupy możesz dodać mięso, na którym gotowany był wywar. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smaczna zupa może również zostać przygotowana na wywarze jarzynowym - wystarczy przygotować wywar, dodać do niego ziemniaki, ogórki, przyprawy oraz śmietanę.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto