Jak zrobić zupę ogórkową?

- Mięso opłucz pod zimną wodą, włóż do garnka i zalej zimną wodą.
- Następnie zawartość garnka doprowadź do zagotowania, moc palnika zmniejsz na najniższą, garnek przykryj i gotuj mięso na wywar przez około godzinę.
- Po tym czasie dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziele angielskie i wywar gotuj przez 30 minut. W tym czasie warzywa umyj, obierz.
- Marchewkę, pietruszkę oraz seler pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju.
- Pora pokrój wedle uznania i również podsmaż na odrobinie oleju.
- Ogórki zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach i odsącz je z zalewy (nie wylewaj jej).
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
- Miękkie mięso wyciągnij z wywaru i pozostaw do ostudzenia.
- Do wywaru dodaj przygotowane wcześniej warzywa (poza ogórkami i ziemniakami) i całość gotuj przez około 5 minut.
- Po tym czasie dodaj ziemniaki i gotuj do ich miękkości.
- Po tym czasie do zupy dodaj ogórki i gotuj przez 10 minut.
- Na koniec zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem, jeśli lubisz bardziej kwaśną zupę, możesz dodać również zalewą z ogórków kiszonych.
- Zupę zagotuj i wyłącz. Śmietanę wymieszaj z gorącym wywarem w osobnym naczyniu i dodaj ją do garnka z zupą.
- Zupę dokładnie wymieszaj.