Jak zrobić zupę gulaszową?

Jak zrobić zupę gulaszową
Jak zrobić zupę gulaszową
ikona podziel się
Opublikowano: 19.02.2023 r., 2:10 | Autor: Patrycja Czerwiak

Jak zrobić zupę gulaszową? Potrzebne Ci będzie mięso wieprzowe lub wołowe, papryka, cebula, czosnek, ziemniaki, warzywa na bulion, przecier pomidorowy i kukurydza konserwowa.

  1. Na patelni podsmaż pokrojone w dużą kostkę mięso. Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Kiedy lekko się zrumienią, zdejmij z patelni.
  2. W dużym garnku przygotuj 3 litry wody, dodaj obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa na bulion. Włóż również podsmażone mięso. Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj wszystko przez 50 minut.
  3. Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki obierz i również pokrój. Kukurydzę odcedź. Dodaj warzywa do zupy. Gotuj wszystko pod przykryciem przez 20 minut.
  4. Do zupy dodaj przecier i dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.

Jak zrobić zupę gulaszową? Co jeszcze warto wiedzieć?

Zupa gulaszowa to jeden z tych posiłków, które nie tylko są smaczne, ale również niezwykle sycące. Choć zwykle zupy nie kojarzą się z daniami obiadowymi, które pozwalają zapomnieć o głodzie na długi czas, ta taka właśnie jest. Ze względu na duży udział warzyw, ale również mięsa, można zastąpić nią drugie danie. Choć istnieje wiele różnych wersji tej pysznej zupy, łączy je zwykle udział mięsa, papryki i ostrych przypraw. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, dlatego całość nie jest bardzo kosztowna.

Jak zrobić zupę gulaszową? Oto prosty przepis:

Potrzebne Ci będzie mięso wieprzowe lub wołowe, papryka, cebula, czosnek, ziemniaki, warzywa na bulion, przecier pomidorowy i kukurydza konserwowa.

  1. Na patelni podsmaż pokrojone w dużą kostkę mięso. Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Kiedy lekko się zrumienią, zdejmij z patelni.
  2. W dużym garnku przygotuj 3 litry wody, dodaj obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa na bulion. Włóż również podsmażone mięso. Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj wszystko przez 50 minut.
  3. Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki obierz i również pokrój. Kukurydzę odcedź. Dodaj warzywa do zupy. Gotuj wszystko pod przykryciem przez 20 minut.
  4. Do zupy dodaj przecier i dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.

Szukasz inspiracji na to jak przygotować najlepszą zupę gulaszową? Koniecznie sięgnij do wyróżnionych inspiracji. Znajdziesz tam niejeden przepis na zupę gulaszową. Dowiesz się z nich nie tylko jak ugotować, ale również, w jaki sposób najlepiej ją doprawić. To doskonały pomysł na niezwykle sycący obiad, czy kolację. Ta zupa idealnie sprawdza się na kilka dni. Najlepsza jest następnego dnia, gdy wszystkie smaki dobrze się w niej połączą.

Teraz gdy już wiesz, jak się gotuje zupę gulaszową, by była smaczna, ale również dobra dla zdrowia, możesz sięgnąć po nią na co dzień. Ze względu na duży udział warzyw jest naprawdę dobrym wyborem, gdyż pozwala nam na ich włączenie do codziennego menu w prosty i smaczny sposób. To pyszna alternatywa dla gulaszu - idealnie sprawdzi się dla osób, które kochają dania jednogarnkowe. W tej wersji nie trzeba dodawać kaszy, czy surówki, całość jest pyszna, w takiej postaci.

Jeśli chcesz, możesz również nieco wzbogacić ten przepis, do zupy można dodać inne warzywa, np. czerwoną soczewic, która doskonale wpływa na gęstość dania. Sprawdzi się również dodatek pieczarek, które wspaniale podkreślą smak. Mięso w tej zupie możesz też zamienić na tofu, najlepiej sprawdzi się wędzone, które doskonale podkreśli smak potraw. Choć najpopularniejszym mięsem w tego rodzaju posiłkach jest wołowina i wieprzowina, możesz je również zamienić na drób. Drób sprawdzi się, zwłaszcza gdy chcemy zadbać o swoje zdrowie. Ze względu na małą zawartość tłuszczów nasyconych, a dużą białka, jest wspaniałym wyborem także na diecie redukcyjnej. Tak przygotowana zupa będzie miała naprawdę sporo białka i błonnika, za to pozbawiona jest niekorzystnie działających na serce nasyconych kwasów tłuszczowych.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto