Jak zrobić zsiadłe mleko?

Zsiadłe mleko to jeden z przysmaków, które albo się lubi, albo się go unika. Wszystkich miłośników na pewno ucieszy fakt, że można je przygotować w kilka chwil w swoim domu. A więc jak zrobić zsiadłe mleko?

1. Do przygotowania zsiadłego mleka potrzebujesz mleka niepasteryzowanego, ewentualnie poddanego mikrofiltracji. Nie nadaje się do tego mleko UHT.

2. 1 litr mleka przelej do szklanego naczynia.

3. Dodaj do niego 4 łyżki kefiru.

4. Pozostaw w temperaturze pokojowej, do momentu aż mleko osiągnie kwaśny smak. Zwykle zajmuje to około 24 do 48 godzin, w zależności od pory roku.

5. Taki mleko należy przechowywać w lodówce i zużyć maksymalnie w 3 dni.

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić zsiadłe mleko? Co jeszcze warto wiedzieć?

Zsiadłe mleko, inaczej kwaśne mleko, powstaje dzięki bakteriom fermentacji mlekowej. W środowisku beztlenowym prowadzą one do rozpadu substancji organicznych na związki proste, a następnie do zakwaszenia nabiału. Dzięki ich obecności wytworzony zostaje kwas mlekowy. Obecnie kwaśne mleko można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Warto jednak zrobić je samodzielnie. Kwaśne mleko ma wiele walorów.

Zsiadłe mleko to jeden z przysmaków, które albo się lubi, albo się go unika. Wszystkich miłośników na pewno ucieszy fakt, że można je przygotować w kilka chwil w swoim domu. A więc jak zrobić zsiadłe mleko? Oto sprawdzony sposób:

1. Do przygotowania zsiadłego mleka potrzebujesz mleka niepasteryzowanego, ewentualnie poddanego mikrofiltracji. Nie nadaje się do tego mleko UHT. Pierwszą rzeczą, o której należy pamiętać, przy produkcji zsiadłego mleka w domu jest zawartość żywych bakterii. W mleku UHT nie występują one, dlatego takie mleko nie nadaje się do tworzenia zsiadłego mleka – mleko będzie gniło.

2. 1 litr mleka przelej do szklanego naczynia.

3. Dodaj do niego 4 łyżki kefiru.

4. Pozostaw w temperaturze pokojowej, do momentu aż mleko osiągnie kwaśny smak. Zwykle zajmuje to około 24 do 48 godzin, w zależności od pory roku.

5. Taki mleko należy przechowywać w lodówce i zużyć maksymalnie w 3 dni.

Przepis na zsiadłe mleko w domu jest bardzo prosty, jednak należy pamiętać, że ze względu na domową fermentację może się nie udać. Jednak jest to sytuacja niezbyt często. Najlepiej do tego procesu wykorzystać produkt, który nie był poddany pasteryzacji, wtedy nie trzeba nawet dodawać do niego innych kultur bakterii.

Mleko, kiedy się zsiądzie, rozwarstwia się na dwa elementy. Pierwszy to gęsty tak zwany skrzep kwasowy, natomiast drugi to płynna serwatka. Serwatkę można spokojnie odlać od mleka i wypić, jest ona bardzo zdrowa. Bardzo częstym zjawiskiem jest wtrącanie się na górze zsiadłego mleka śmietany. Jeżeli nie chcesz jej jeść, wystarczy wziąć łyżkę i zdjąć ją z góry.

Zsiadłe mleko zawiera bakterie kwasu mlekowego, które pomagają w procesie trawienia laktozy, ułatwiając jej rozkład do cukrów prostych. W efekcie osoby z nietolerancją mogą uniknąć zaparć, wzdęć czy kolek, które bardzo często towarzyszą tej przypadłości. Zsiadłe mleko jest lekkostrawne, organizm ludzki dobrze je przyswaja. Pobudza ono apetyt, pracę wątroby, trzustki i wydzielanie żółci. Poza tym zsiadłe mleko to także bogate źródło witamin i składników mineralnych. Zawiera m.in witaminę B12 niezbędną do produkcji czerwonych krwinek, witaminę A, dzięki której nasza skóra zachowuje młody wygląd oraz regulujący gospodarkę wodną i ciśnienie krwi potas. Patrząc na składniki, które zawiera zsiadłe mleko, można powiedzieć, że jego spożywanie pomaga zadbać o mocne kości, sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, a także gospodarki wodno-elektrolitowej.

Teraz gdy już wiesz, jak się robi zsiadłe mleko samemu, możesz spróbować przygotować je samodzielnie we własnej kuchni. Oczywiście najlepsze jest właśnie to domowe. To doskonały pomysł na dodatek do wielu dań np. ziemniaków, czy zup.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto