Jak zrobić żeberka?? Co jeszcze warto wiedzieć?
Żeberka to jedno z częściej używanych rodzajów mięs. Kojarzą się zwykle z grillowaniem, jednak nie jest to najpopularniejszy sposób ich przygotowywania. W porównaniu z innymi mięsem żeberka charakteryzują się sporą zawartością żelaza, potasu, białka i cholesterolu. Zawierają też dawkę sodu, witaminy B2 i kwasu foliowego (witaminy B9). Jednak wiele osób zastanawia się co zrobić, by żeberka były odpowiednio soczyste, a także bardzo miękkie. Nie jest to wcale takie łatwe, czy oczywiste. A więc jak zrobić żeberka?
Żeberka to mięso, które można przygotować na kilka sposobów, jednak najpopularniejsze to:
- żeberka duszone - w sosie własnym lub pieczeniowym. Jak upiec żeberka? Najlepiej robić to w niższej temperaturze np. 170 stopni, jednak przez dłuższy czas. Dzięki temu mięso będzie bardziej delikatne. Duszone żeberka są niezwykle miękkie, ze względu na obróbkę termiczną, jednak zwykle potrzebują sporo czasu.
- żeberka pieczone - pod kołderką z kapusty, z dodatkiem aromatycznych przypraw, czy w rękawie.
Niezależnie od sposobu żeberka przed obróbką należy dobrze zamarynować, by były nie tylko smaczne, ale również bardzo miękkie. Zwykle potrzebują około 90 minut.
Najpopularniejsze marynaty przygotowuje się na bazie:
- oliwy i przypraw,
- coli i ketchupu,
- piwa.
Na żeberkach można również gotować pyszne zupy, takie jak:
- grochówka,
- kapuśniak,
- zupa ogórkowa.
Przepis na żeberka to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdza się idealnie na obiad. By przygotować smaczne i soczyste żeberka wcale nie potrzeba dużych zdolności kulinarnych. Warto jednak pamiętać o ich marynowaniu. Choć proces ten wydaje się żmudny i niepotrzebny, pozwala na to, by mięso stało się odpowiednio miękkie i aromatyczne.
Żeberka wieprzowe to bardzo uniwersalne mięso. Można je dusić, piec, a także grillować. Dobrze smakują podawane w sosie własnym, ale i marynowane: w sosie musztardowym, słodko-kwaśnym, z cebulą, z pieczarkami, a także na słodko, z miodem i ketchupem. Ze względu na to, że pasują do wielu marynat i przypraw są produktem niezwykle lubianym. Jednymi z bardziej popularnych są żeberka w glazurze, które ze względu na użytą gęstą marynatę są klejące i słodko - ostre. To coś dla prawdziwych miłośników mięs.
Wieprzowina gości na stołach dość często. Dlatego, że mięso to jest łatwo dostępne i dość tanie. Dzięki temu wiele osób szuka ciekawych inspiracji właśnie na ten rodzaj mięsa. Żeberka należą do popularniejszej wieprzowiny, zwłaszcza w sezonie grillowym, jednak nie tylko. Wspaniale sprawdzają się na kuchennym stole także zimą. To mięso dość tłuste, które jest bardzo odżywcze, a przy tym kaloryczne. By stworzyć na bazie żeberek zdrowy posiłek warto połączyć je z ziemniakami lub kaszą, a także świeżymi warzywami. Dzięki temu danie jest nie tylko sycące, ale również wartościowe.
Teraz gdy już wiesz, jak przyrządzić dobre żeberka, możesz przygotować je dla siebie i swojej rodziny na obiad. Jeśli brak Ci pomysłu na ich podanie możesz skorzystać z przepisów zgromadzonych na tej stronie.