Jak zrobić zakwas z buraków? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zakwas z buraków jest nie tylko świetnym dodatkiem do barszczu, ale również pysznym napojem, który wspiera dobre funkcjonowanie organizmu. W dodatku można go przygotować w domu w kilka chwil. A więc jak zrobić zakwas z buraków? Oto sprawdzony przepis:
- Przygotuj potrzebne składniki:
- buraki 1 kg,
- czosnek 25 g.
- sól 10 g.
- Buraki wyszoruj, obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Buraki ułóż ciasno w słoju razem z obranymi ząbkami czosnku. Powinno zostać trochę miejsca u góry słoika.
- W garnku podgrzej 1,5 l wody wraz z solą. Całość ostudź, by woda była letnia i przelej ją do słoika.
- Naczynie przykryj talerzykiem i odstaw na tydzień w ciepłe miejsce.
Zakwas możesz też wzmocnić przez dodanie przypraw:
- czosnkiem,
- liściem laurowym,
- chrzanem,
- zielem angielskim.
Przepis na zakwas z buraków nie jest trudny, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim osoba początkująca. Warto przełamać swój strach i spróbować zrobić go samodzielnie w domu. Te domowy nie tylko jest najlepszy, jeśli chodzi o smak, ale również najzdrowszy. Tradycyjny zakwas z buraków czerwonych nie potrzebuje dużego dodatku soli, jednak te sklepowe zwykle mają jej w nadmiarze, co będzie niezbyt korzystne, zwłaszcza dla osób dbających o układ krwionośny. Domowy zakwas wspaniale sprawdza się do zupy. Jest łatwy, a przy tym niezwykle smaczny.
Czy zakwas buraczany jest zdrowy? Sok z kiszonego buraka jest niskokalorycznym produktem. Mimo posiadania licznych właściwości prozdrowotnych, jego spożywanie nie prowadzi do podniesienia kaloryczności codziennej diety, czego efektem mógłby być wzrost masy ciała. Jedna szklanka posiada jedynie około 100 kcal, a także 14 gram węglowodanów prostych, 3 gramy białka oraz 4 gramy błonnika. Burak jest bardzo zdrowym warzywem. Zawiera w sobie bardzo dużo błonnika, składników mineralnych takich jak: fosfor, magnez, wapń i żelazo. Burak to prawdziwa bomba witaminowa zawiera dużo witaminy A, C, E, K i witaminy z grupy B. Zakwas z buraków to naturalne antidotum na wiele dolegliwości, świetne wsparcie dla mikroflory jelitowej i skuteczny sposób na wzmocnienie odporności. Występujące w buraku barwniki mają właściwości antyutleniające. Dzięki temu poprzez spożywanie buraków wspomagamy nasz układ krwionośny. Betanina zawarta w buraku jest antyutleniaczem, który pomaga organizmowi bronić się przed chorobami.
Choć jest to niewątpliwie niezwykle zdrowa opcja, nie sprawdzi się dla każdego. Przeciwwskazaniem do jego picia jest reumatyzm, kamica nerkowa oraz dna moczanowa ze względu na to, że buraki zawierają szczawiany, które mogą zaostrzyć objawy tych chorób. Soku nie powinny także spożywać osoby z niskim ciśnieniem, gdyż po dłuższym czasie może on powodować niedociśnienie. W innych przypadkach należy obserwować pojawiające się objawy po spożyciu. Jeśli nie pojawiają się żadne przykre dolegliwości, można go spożywać nawet codziennie. A jeśli zależy ci na terapeutycznym działaniu zakwasu z buraków - podniesieniu poziomu żelaza, wzmocnieniu odporności, to najlepiej sięgać po niego najlepiej na czczo.