Jak zrobić zakwas na chleb?

Aby przygotować zakwas na chleb potrzebujesz mąki oraz wody. Zakwas możesz przygotować z każdego rodzaju mąki, jednak najczęściej wykorzystuje się mąkę żytnią, pszenną lub orkiszowa. Do zakwasu przygotowywanego na mąkach jasnych warto dodać pierwszego dnia łyżkę cukru.
Zakwas przygotowuje się przez pięć dni. Pierwszego dnia z rana do słoika wsyp 50 g mąki oraz dolej 50 ml wody, składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Słoik zakryj gazą i owiń gumką recepturką, aby gaza nie zsunęła się i słoik odstaw w ciepłe miejsce. Wieczorem zakwas przemieszaj. Następnego dnia rano dosyp taką samą ilość mąki oraz wody i składniki przemieszaj, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Wieczorem również przemieszaj zakwas. Czynność dokarmiania zakwasu powtórz przez kolejne dni. Po pięciu dniach zakwas jest gotowy do wypieku pieczywa.