Jak zrobić zakwas na chleb? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zakwas do chleba to mieszanina wody oraz mąki. Składniki do przygotowania zakwasu są dostępne w większości sklepów spożywczych. W dobrze przygotowanym zakwasie występuje kilkadziesiąt drożdży oraz bakterii. Najważniejsze w zakwasie są bakterie, które produkują kwas mlekowy oraz kwas octowym.
A więc jak zrobić zakwas na chleb? Aby przygotować zakwas na chleb potrzebujesz mąki oraz wody. Do przygotowania zakwasu najlepiej użyć wody przegotowanej o temperaturze 38 – 40°C. Zakwas możesz przygotować z każdego rodzaju mąki, jednak najczęściej wykorzystuje się mąkę żytnią, pszenną lub orkiszowa. Do zakwasu przygotowywanego na mąkach jasnych warto dodać pierwszego dnia łyżkę cukru. Zakwas przygotowuje się przez pięć dni. Pierwszego dnia z rana do słoika wsyp 50 g mąki oraz dolej 50 ml wody, składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Słoik zakryj gazą i owiń gumką recepturką, aby gaza nie zsunęła się i słoik odstaw w ciepłe miejsce. Wieczorem zakwas przemieszaj. Następnego dnia rano dosyp taką samą ilość mąki oraz wody i składniki przemieszaj, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Wieczorem również przemieszaj zakwas. Czynność dokarmiania zakwasu powtórz przez kolejne dni. Po pięciu dniach zakwas jest gotowy do wypieku pieczywa.
Zakwas na chleb najlepiej hodować w pomieszczeniu, w którym jest najcieplej. W sezonie letnim zakwas możemy przygotować w dowolnym pomieszczeniu, w którym nie ma przeciągów. Natomiast zimą zakwas możemy ustawić przy grzejniku lub podgrzewać go w delikatnie rozgrzanym piekarniku. Domowy zakwas na chleb nie powinien być szczelnie zamknięty w słoiku, ponieważ podczas jego produkcji zachodzą procesy fermentacji i powstające gazy nie będą miały ujścia.
Co to znaczy dokarmiać zakwas? To nic innego jak codzienne dosypywanie odpowiedniej ilości wody oraz dolewanie wody do przygotowywanego zakwasu. Ważne jest aby robić to codziennie o zbliżonej porze. Dobry zakwas należy również mieszać mniej więcej co 12 godzin, aby usunąć z niego nadmiar pęcherzyków.
A jak przechowywać zakwas? Wyhodowane zakwas najlepiej przechowywać w lodówce, ponieważ niższa temperatura spowolni procesy fermentacji — wtedy zakwasu nie trzeba dokarmiać. Warto jednak pamiętać, że młody zakwas w lodówce możemy przechowywać przez maksymalnie tydzień. Im starszy jest zakwas, tym dłużej wytrzyma w obniżonej temperaturze. Możemy również do karmić zakwas większą ilością mąki i dodać mniej wody, wtedy zakwas również możemy przechowywać przez około 2 tygodnie.
Zaczyn na chleb to zakwas chlebowy wymieszany z większą ilością mąki, wody. Zaczyn pozostawia się na noc w ciepłym miejscu pod przykryciem, a następnego dnia dodaje się mąkę do wypieku chleba.
Podsumowując: sprawdzony przepis na najlepszy zakwas warto wykorzystać do wypieku domowego pieczywa. Przepis na zakwas do chleba jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować zakwas systematycznie musimy go dokarmiać. Do wypieku pieczywa nie należy wykorzystywać całego zakwasu. Warto pozostawić 3 łyżki zakwasu i dokarmiać go.