Jak zrobić wino z winogron?

Potrzebne będzie: 6 kg ciemnych winogron, 2,5 kg cukru, 5 l wody, 1 opakowanie drożdży winiarskich i 1 opakowanie pożywki do drożdży.
- Winogrona oczyść i przebierz. Delikatnie opłucz je pod bieżącą wodą.
- Winogrona dokładnie zmiażdż przy użyciu tłuczka do mięsa.
- Cukier rozpuść w przegotowanej wodzie i odstaw do ostygnięcia.
- Winogrona przełóż do gąsiora i wlej wodę z cukrem.
- Drożdże i pożywkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i dodaj do gąsiora.
- Dokładnie wymieszaj i zamknij korkiem z rurką fermentacyjną. Do rurki wlej wodę przegotowaną.
- Gąsiora odstaw na ok. 6 tygodni w ciepłe miejsce.
- Zlej wino znad osadu do mniejszej butli, uważając by nim nie poruszyć.
- Ponownie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw na minimum 4 tygodnie.
- Gdy proces fermentacji ustanie, rozlej wino do butelek przy pomocy wężyka.
- Przechowuj w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.