Jak zrobić winegret?

Jak zrobić winegret
Jak zrobić winegret
ikona podziel się
Opublikowano: 13.06.2023 r., 0:48 | Autor: Oliwia Gawron

Sos winegret to klasyczny dodatek do sałatek, który na samym końcu dodają im niesamowity smak i aromat. Zatem jak zrobić winegret?

Wymieszaj:

  • łyżki octu,
  • łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżkę musztardy,
  • łyżkę miodu,
  • łyżeczka majonezu.

Tak przygotowanym sosem polej całą sałatkę.

Jak zrobić winegret? Co jeszcze warto wiedzieć?

Sałatki to szybka i łatwa propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i uczucie sytości do następnego posiłku. Sałatki to rodzaj dań dzięki, którym możemy przemycać sporą ilość warzyw i owoców do naszej codziennej diety, dlatego warto zdecydować się na taką formę posiłku minimum raz dziennie.

Do każdej sałatki potrzebny jest sos, dlatego dowiedz się jak zrobić winegret.

Jego składniki są podstawowe, a przygotowanie ekspresowe dlatego postaw na domowy sos winegret.

Zatem jak przygotować najlepszy sos do sałaty?

  • łyżki octu,
  • łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżkę musztardy,
  • łyżkę miodu,
  • łyżeczka majonezu.

Tak przygotowanym sosem polej całą sałatkę. Jeśli nie masz pomysłu na sałatkę poznaj mój przepis na sałatkę z rukolą i granatem.

Do jej przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym większym sklepie. Zaopatrz się w rukolę, ser feta, nasiona słonecznika, granat, oliwę z oliwek i pomidorki koktajlowe.

Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki, a na końcu całość polejesz oliwą z oliwek.

Dokładnie wymieszaj, a pyszna sałatka gotowa w kilka minut. Sałatka z rukolą i granatem to pyszne połączenie warzyw i owoców, które na pierwszy rzut oka może być kontrowersyjne, ale przekonaj się sam jaka jest pyszna w smaku.

Będzie to idealny pomysł na lunch lub dodatek na grilla.

Granat to owoc, który od niedawna stał się popularny w naszym kraju. Ma on niesamowite właściwości zdrowotne, dlatego tym bardziej powinniśmy wykorzystywać go i włączać do naszej codziennej diety.

Granat to owoc niskokaloryczny, w 100 g produktu znajduje się około 70 kcal. Jest źródłem potasu, magnezu i fosforu, a także witamin C i E.

Witaminy, w które jest bogaty owoc granatu, należą do antyoksydantów, czyli związków, które są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników z naszego organizmu. Dodatkowo zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej, która prowadzi do miażdżycy, pomaga walczyć z infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi. Zawiera witaminę C, co jest bardzo ważne w okresie przeziębienia czy grypy, większe spożycie witaminy C podczas osłabienia organizmu może nawet doprowadzić do skrócenia czasu trwania choroby.

Skoro już wiesz, jak zrobić sałatkę z rukolą i granatem, przygotuj ją dla całej swojej rodziny. Możesz ją także zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnię.

Skoro już wiesz jak się robi sos vinegrette do sałatki, przygotuj swój najlepszy w domu.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto