Jak zrobić wątróbkę wieprzową?

Jak zrobić wątróbkę wieprzową
Jak zrobić wątróbkę wieprzową
ikona podziel się
Opublikowano: 13.06.2023 r., 17:34 | Autor: Oliwia Gawron

Podroby to rodzaj produktów spożywczych, które się lubi lub nienawidzi. Jeśli należysz do tej drugiej grupy lub nigdy nie próbowałeś podrobów, koniecznie dowiedz się jak zrobić wątróbkę wieprzową:

  1. Dokładnie umyj i oczyść mięso, pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Osusz mięso i przełóż do miski.
  3. Wlej mleko i mocz przez 30 minut.
  4. Obtocz wątróbkę w mące.
  5. W tym czasie rozgrzej olej rzepakowy na patelni, wrzuć cebulę pokrojoną w pióra, a po chwili dodaj wątróbkę.
  6. Smaż z każdej strony kilka minut do momentu brązowego zabarwienia mięsa.

Jak zrobić wątróbkę wieprzową? Co jeszcze warto wiedzieć?

Podroby, do których należy wątróbka to rodzaj produktów spożywczych, które z pewnością trzeba polubić, a w pierwszej kolejności być na tyle odważnym, aby po nie sięgnąć. Jednak nie ma się co obawiać, spożywanie podrobów raz na jakiś czas jest zdecydowanie bezpieczne i uzasadnione. Zatem poznaj mój przepis na wątróbkę wieprzową, w tym przypadku smażoną z cebulką, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować wątróbkę duszoną np. w warzywach.

Wątróbka z cebulą to obiad, który zapewne większość z nas kojarzy z dzieciństwem. Dzielimy się na osoby, które kochają wątróbkę i na osoby, które jej nienawidzą. Niezależnie do której grupy należysz, przygotuj wątróbkę według mojego przepisu i przekonaj się, jak smaczna i dobra w smaku może być wątróbka drobiowa. Dzisiaj przedstawię Ci prosty i szybki przepis na wątróbkę z cebulką. Pomimo że będzie smażona, jej mięso będzie kruche i delikatne.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować jedynie wątróbki, cebuli, odrobiny mąki pszennej i olej rzepakowy.

Zatem jak zrobić wątróbkę wieprzową?

W pierwszej kolejności dokładnie ją umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.

Bardzo często osoby, które lubią wątróbkę, nie lubią jej przygotowywać, ponieważ „strzela”.

Jak usmażyć wątróbkę z cebulką? Wątróbka jest pełna wody, dlatego po kontakcie z gorącym olejem zaczyna pryskać, a w kuchni robi się nie przyjemnie. Wystarczy, że nakłujesz ją widelcem i nożem, a następnie ponownie osuszysz. W ten sposób smażenie będzie bardziej przyjemne.

Teraz pozostaje tylko obtoczyć wątróbkę w mące, tak aby cała jej powierzchnia była biała.

Olej rzepakowy mocno rozgrzej na patelni i usmaż wątróbkę. Po chwili dodaj pokrojoną w pióra cebulę i smaż do czasu, gdy mięso będzie gotowe. Zajmie Ci to około 20 minut.

Tak przygotowana wątróbka to dobry pomysł na obiad w rodzinnym gronie.

Możesz podawać ją z puree ziemniaczanym.

Jeśli jesteś smakoszem wątróbki, musisz pamiętać, że należy ona do podrobów, czyli narządów wewnętrznych zwierząt. Oczywiście, są one bezpieczne i jadalne, ale powinniśmy uważać z częstością ich spożycia.

Wątroba zwierząt jest tak samo, jak w przypadku ludzi odpowiedzialna za likwidowanie toksyn z naszego organizmu. Nie powinna być ona spożywana codziennie, a nawet kilka razy w tygodniu. Pozwólmy sobie na nią maksymalne kilka razy w miesiącu. Pomimo tego jest ona dobrym źródłem witaminy B12, folianów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K.

Skoro już wiesz, jak przygotować wątróbkę, aby była pyszna, śmiało zaserwuj ją na obiad.

Tak przygotowane mięso z podrobów będzie soczyste, miękkie i aromatyczne dlatego koniecznie, jeśli już wiesz, jak usmażyć wątróbkę, przygotuj ją na obiad i przekonaj się, jaka jest pyszna w smaku i najlepsza dla całej rodziny. Będzie to dobry pomysł na ciepły posiłek dla całej rodziny.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto