Jak zrobić wątróbkę wieprzową?

Podroby to rodzaj produktów spożywczych, które się lubi lub nienawidzi. Jeśli należysz do tej drugiej grupy lub nigdy nie próbowałeś podrobów, koniecznie dowiedz się jak zrobić wątróbkę wieprzową:

1. Dokładnie umyj i oczyść mięso, pokrój je na mniejsze kawałki.

2. Osusz mięso i przełóż do miski.

3. Wlej mleko i mocz przez 30 minut.

4. Obtocz wątróbkę w mące.

5. W tym czasie rozgrzej olej rzepakowy na patelni, wrzuć cebulę pokrojoną w pióra, a po chwili dodaj wątróbkę.

6. Smaż z każdej strony kilka minut do momentu brązowego zabarwienia mięsa.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić wątróbkę wieprzową?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić wątróbkę wieprzową? Co jeszcze warto wiedzieć?

Podroby, do których należy wątróbka to rodzaj produktów spożywczych, które z pewnością trzeba polubić, a w pierwszej kolejności być na tyle odważnym, aby po nie sięgnąć. Jednak nie ma się co obawiać, spożywanie podrobów raz na jakiś czas jest zdecydowanie bezpieczne i uzasadnione. Zatem poznaj mój przepis na wątróbkę wieprzową, w tym przypadku smażoną z cebulką, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować wątróbkę duszoną np. w warzywach.

Wątróbka z cebulą to obiad, który zapewne większość z nas kojarzy z dzieciństwem. Dzielimy się na osoby, które kochają wątróbkę i na osoby, które jej nienawidzą. Niezależnie do której grupy należysz, przygotuj wątróbkę według mojego przepisu i przekonaj się, jak smaczna i dobra w smaku może być wątróbka drobiowa. Dzisiaj przedstawię Ci prosty i szybki przepis na wątróbkę z cebulką. Pomimo że będzie smażona, jej mięso będzie kruche i delikatne.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować jedynie wątróbki, cebuli, odrobiny mąki pszennej i olej rzepakowy.

Zatem jak zrobić wątróbkę wieprzową?

W pierwszej kolejności dokładnie ją umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.

Bardzo często osoby, które lubią wątróbkę, nie lubią jej przygotowywać, ponieważ „strzela”.

Jak usmażyć wątróbkę z cebulką? Wątróbka jest pełna wody, dlatego po kontakcie z gorącym olejem zaczyna pryskać, a w kuchni robi się nie przyjemnie. Wystarczy, że nakłujesz ją widelcem i nożem, a następnie ponownie osuszysz. W ten sposób smażenie będzie bardziej przyjemne.

Teraz pozostaje tylko obtoczyć wątróbkę w mące, tak aby cała jej powierzchnia była biała.

Olej rzepakowy mocno rozgrzej na patelni i usmaż wątróbkę. Po chwili dodaj pokrojoną w pióra cebulę i smaż do czasu, gdy mięso będzie gotowe. Zajmie Ci to około 20 minut.

Tak przygotowana wątróbka to dobry pomysł na obiad w rodzinnym gronie.

Możesz podawać ją z puree ziemniaczanym.

Jeśli jesteś smakoszem wątróbki, musisz pamiętać, że należy ona do podrobów, czyli narządów wewnętrznych zwierząt. Oczywiście, są one bezpieczne i jadalne, ale powinniśmy uważać z częstością ich spożycia.

Wątroba zwierząt jest tak samo, jak w przypadku ludzi odpowiedzialna za likwidowanie toksyn z naszego organizmu. Nie powinna być ona spożywana codziennie, a nawet kilka razy w tygodniu. Pozwólmy sobie na nią maksymalne kilka razy w miesiącu. Pomimo tego jest ona dobrym źródłem witaminy B12, folianów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K.

Skoro już wiesz, jak przygotować wątróbkę, aby była pyszna, śmiało zaserwuj ją na obiad.

Tak przygotowane mięso z podrobów będzie soczyste, miękkie i aromatyczne dlatego koniecznie, jeśli już wiesz, jak usmażyć wątróbkę, przygotuj ją na obiad i przekonaj się, jaka jest pyszna w smaku i najlepsza dla całej rodziny. Będzie to dobry pomysł na ciepły posiłek dla całej rodziny.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto