Jak zrobić uszka wigilijne? Co jeszcze warto wiedzieć?
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na farsz do uszek i przekonaj się jak zrobić uszka wigilijne.
Tradycyjne uszka do barszczu to pyszne wykończenie barszczu przygotowywanego przez nas na wigilię.
Przygotowane własnoręcznie smakują o niebo lepiej niż wersja kupna, dodatkowo mamy pewność, co znajduje się w środku.
Nasze świąteczne uszka będą bez barwników i konserwantów.
Zatem, jak przygotować najlepsze uszka do barszczu? Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować mąkę, wodę, masło, grzyby i kapustę.
W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, dodaj rozpuszczone masło, odrobinę soli i szklankę gorącej wody. Wykorzystana kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Kapusta kiszona wpływa także na obniżenie cholesterolu we krwi, warto o tym pamiętać i spożywać ją jako dodatek do ciężkostrawnych, tłustych dań obiadowych.
Warto spróbować ją przed obróbką termiczną, jeśli okaże się być zbyt kwaśna możesz kilkakrotnie wypłukać ją pod bieżącą wodą.
Wyrób ciasto, uważając, aby się nie poparzyć. Najpierw wykorzystaj do tego szpatułkę, a następnie dokończ wyrabianie rękoma.
Na pozostałej ilości rozpuszczonego masła, zeszklij drobno pokrojone grzyby i kapustę. Ja do wszystkiego dodaję jeszcze cebulę, która ma niezwykłe właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Ona świetnie wpływa na naszą odporność, dlatego należy ją spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy i wytnij kółka za pomocą szklanki. Dodaj odrobinę farszu, zawiń w charakterystyczny sposób i ugotuj we wrzącej wodzie lub zamróź na kolejny raz.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Sam widzisz, jak prosty jest przepis na najlepsze uszka do barszczu.