Jak zrobić tradycyjne śledzie w oleju? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Dlatego koniecznie sprawdź jak zrobić tradycyjne śledzie w oleju. Do ich przygotowania oprócz samych ryb potrzebujesz tylko olej, cebulę, cukier i sok z cytryny.
- Filety ryby umyj i osusz za pomocą papieru.
- Pokrój śledzie na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
- Cebulę obierz i pokrój w plastry. Wymieszaj z odrobiną cukru, olejem i odrobiną soku z cytryny.
- Wymieszaj śledzie z przygotowaną cebulą.
- Odstaw śledzie do lodówki na całą noc.
Nasz przepis na śledzie jest gotowy, a same śledzie pyszne. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis i wiesz, jak przygotować śledzie w oleju koniecznie przygotuj je w domu.
Jeśli chcesz, śmiało możesz przygotować śledzie w zalewie octowej z cebulką. Wystarczy, że śledzie umyjesz, osuszysz i pokroisz na mniejsze kawałki. Całość przełóż do słoików i przygotuj zalewę.
W tym czasie wlej 0,5 l wody do garnka i zagotuj, dodaj ocet i miód. Nie zapominaj o przyprawach, idealnie sprawdzi się tutaj ziele angielskie i liście laurowe. One zdecydowanie dadzą aromatu naszej potrawie. Tak przygotowaną zalewę przelej do słoików z rybami, zakręć mocno i odstaw na noc.
Sam widzisz, jak proste są przepisy z wykorzystaniem śledzi, dlatego koniecznie wykorzystaj któryś z nich i przygotuj domowe śledzie dla całej swojej rodziny. Koniecznie zadbaj o odpowiednie proporcje, a będzie to najlepszy pomysł na przystawkę, przekąskę lub danie świąteczne. Pamiętaj, że zalewa do śledzi może być wzbogacona o dodatek miodu, który doda niesamowitego słodkiego posmaku.